fredag 9 oktober 2009

Stor ägarkoncentration inom svenska media

Bloggen Mediakoll har gått igenom de största bolagen i Sverige för att försöka få svar på frågan Vem/vilka äger media? Deras slutsats är att media i Sverige klart domineras av två mediekoncerner: Schibsted och Bonnier. Listan de presenterar nedan är inte komplett, bolagen äger betydligt mer än detta, men det ger åtminstone klar bild av ägarkonstellationerna och framförallt koncentrationen kring två stora aktörer.

Tidningsbolag Svenska Dagbladet: Schibsted 99,4%; Stiftelsen SVD 0,4%; Övriga 0,2%Aftonbladet: Schibsted 49,9%; LO 50,1%Dagens Nyheter: BonnierExpressen: BonnierKvällsposten: BonnierGT: BonnierStockholm City: BonnierMetro: (Uppgifter från 2004-07-07) Kinnevik kontrollerar 37% av kapitalet och 30,3% av rösterna, Modern Times Group 28% av kapitalet och Invik 2,8% av kapitalet samt 5,5% av rösterna. Men notera att både Invik och MTG i sin tur ägs av Kinnevik, vilket förtydligar ägarkoncentrationen.

TT: Ägs gemensamt av "de största tidningarna och mediebolagen" vilket i praktiken innebär att de därmed domineras av Schibsted och Bonnier.Värt att notera är att Schibsted och Bonnier, genom sina tidningar DN och SVD, äger 50% var av Premo, Pressens Morgontjänst, som distribuerar "430 000 tidningar till hushåll, institutioner och återförsäljare över hela Storstockholm".TV


KanalerSVT: FörvaltningsstiftelsenTV3: Modern Times GroupTV4: Schibsted 20,1%; Bonnier 29,3%; MTV Oy 23,4%; Proventus 15,1%; LRF 5,9%; BNY 2,05%Kanal 5: SBS BroadcastingZTV: Modern Times GroupModern Times Group äger dessutom Viasat, en kanaldistributör.


Filmbolag Svensk Filmindustri (Inklusive dotterbolag): BonnierSandrewMetronome: Schibsted

Detta bekräftar det jag redan visste, men vad jag inte visste var att ägarkoncentrationen är så stor! Inte konstigt att jag upplever att media (framförallt dagstidningarna) är väldigt Alliansvänliga genom sina ledarsidor och krönikörer, där oppositionen och särskilt Mona Sahlin kritiseras hårt. Konstigt att inte EU kriserat detta. Det ska ju vara så viktigt med konkurrens? Det måste väl gälla mediasektorn också? Alliansen är ju så kritiska till monopol annars, men här tycker de att det är OK. Så länge det gynnar dem så...

Bloggen Sven tycker skriver : "Två moderata riksdagsledamöter är missnöjda med SVT:s nyhetsbevakning. Jan R Andersson och Peder Wachtmeister tycker att Aktuellt och Rapport är alldeles för stygga mot Fredrik, Anders och dom andra. Statlig TV ska väl inte kritiskt granska den styrande regeringen - den ska hyllas. De båda moderaterna har därför motionerat till Riksdagen om att nyhetsrapporteringen ska granskas fortlöpande så att det blir ett stopp för vänstervridningen. Eftersom den tidigare socialdemokratiska regeringen också tyckte att man granskades lite elakt ibland så sköter nog SVT sitt uppdrag ganska bra. "

Bloggar: , , debatt, demokrati, , , , , Regeringen,

2 kommentarer:

Lars-Erick Forsgren sa...

Och vad har du för lösning då? Är du också regleringgalen, som de två tokmoderatena som vill reglera ännu mera (SVT/SR).

Det stora bekymret är kanske inte ägandet eller att ägarna är privata. Sossar kan ju inte sköta tidnignar.

Ett problem är att ägarna är opersonliga och utan ideologi.
Det som styr är vinsten, inte ideologin!

Jag har utförligt diskuterat detta på min blogg nyligen.
INtresserad kan börja läsa här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/10/kan-man-reglera-fram-rattvisa-media.html

Fler inlägg (med debatt) finns både före och efter den texten.

Kaktusblomman sa...

Du har helt rätt i att vinstmaximeringsprinsipen styr ägandet. Men det är väl också en idologi?Jag tror inte att de som sitter i bolagsstyrelserna är helt utan politisk uppfattning. Men du har givetvis rätt i att de flesta bolag främst ser till sin egen plånbok och saknar samhällsansvar. För att öka vinsten vill ägarna ha en regering som är företagsvänlig och politiker som tar beslut som gynnar deras intressen.