onsdag 21 oktober 2009

Klappa-på-huvudet-mentalitet hos regeringen

Ett hjärta rött skriver om Försäkringskassans uträkning av hur många som förlorat sjukersättning mot sin vilja. Regeringen säger sig göra detta av omtanke mot de sjuka,men jag tycker det är ett konstigt sätt att visa sin omtanke på.

De som mot sin egen vilja blivit av med sjukpenningen har flerdubblats det senaste året; från ca 200 personer under september 2008 till ca 900 under september i år. Till detta ska läggas dem som blivit av med sin sjukersättning (tidigare förtidspension). De problem som regeringens nya regelverk ställt till med inom sjukförsäkringen åskådliggörs också av Försäkringskassans egen personal. Therese Karlberg som är enhetschef vid omprövningsenheten vid NFC Stockholm Klara (enheten som handlägger omprövningar av sjukförmåner, arbetsskador och handikappförmåner) konstaterar att antalet omprövningar ökat kraftigt efter att regeringens nya sjukregler trätt i kraft: från 1800 till 4500 ärenden.

Adriana Lender, FK, pekar också på att regeringen vill införa nya begrepp om sjukdom. Kassan kommer att tvingas ta ställning till vad god hälsa är och vad svår eller allvarlig sjukdom innebär. Det finns en uppenbar risk för rättsosäkerhet, skriver FK i sitt remissvar.

Bloggar: ,debatt, demokrati, ,, , ,

Inga kommentarer: