onsdag 14 oktober 2009

Kvinnor stenas till döds i Allahs namn

I en by vid öknens rand väntar den unga gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff: skyldig till äktenskapsbrott är hon dömd att stenas. Sliten mellan respekt för uråldriga traditioner och sin strävan efter frihet inväntar hon sitt oundvikliga öde. Hon får vänta flera år på sitt straff därför att jorden är för hård att gräva i. Hon ska grävas ner till halsen och dödas med 7 stenar av sina släktingar.

I TV-programmet Efter 10 tas våldet mot kvinnor i muslimska länder upp. Både veckans bok
Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata och filmen Soraya M handlar om den fasansfulla traditionen att stena kvinnor till döds. Vnus Khoury-Ghata, född i Libanon, är sedan drygt 30 år bosatt i Paris. I sina flerfaldigt prisbelönta romaner och diktsamlingar förenar hon sin kärlek till den arabiska kulturen med en rik och personlig behandling av det franska språket.

Komikern Pirzadeh bevittnade stening
Hör skådespelerskan Zinat Pirzadeh som själv bevittnat hur en kvinna stenades till döds i Iran. Hon berättade i direktsändning hur hon själv bevittnat stening av en kvinna i Iran och att det hör till vardagen. Dessutom berättar hon att kvinnorna själva bidrar till detta genom att ange kvinnor som de vill bli av med. En kvinna kan stenas om hon tex blivit våldtagen (!) eller varit otrogen. Det kan också vara att hon vägrat att bli bortgift eller vill skiljas. Kvinnan ifråga får ingen rättvis rättegång . Det krävs bara två vittnen. Stening används också som avskräckande exempel och för att hålla kvinnor på mattan, liksom burka, slöja och andra påhitt av fanatiska muslimer.

Var med i
Amestys upprop mot steningar!

Aceh-provinsen/Indonesien
Protesten skickas till Indonesiens president som måste godkänna lagen innan den träder i kraft. Nyligen antog den regionala lagstiftande församlingen i Acehpriovinsen en lag som bland annat innebär att äktenskapsbrott kan straffas med stening till döds. Men detta grymma förfarande pågår även i Iran, Saud-Arabien, Somalia och andra muslimska länder. Talibanerna inför diskriminerande lagar mot kvinnor överallt där de tar makten. Amnesty protesterar mot detta grymma straff och kräver att lagen omedelbart dras tillbaka. Protestera du också! Det har visat sig att opinion kan ändra myndigheternas beslut.

Iran
Stening till döds utdöms mot gifta personer som har varit otrogna. Sedan 2002 har minst sex personer stenats till döds i Iran. Enligt uppgift väntar sju kvinnor och två män i dödscell på att deras steningsdom ska verkställas.Steningar utförs i Iran trots att den högsta juridiska instansen, 2002, gav order om ett stopp för denna avrättningsmetod. Protesten skickas till Ayatollah Mahmoud Hashemi Shahroudi som är ledare för Irans högsta juridiska råd.

Läs fler artiklar här:

Stenades till döds av sin man
Systrarnas dom för påstådd otrohet-stening
13-åring stenades för att hon anmälde våldtäkt

Bloggar: , ,debatt, demokrati,, , , Intressant, koranen

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är da din lösning pa detta missbruk av islam? Uppenbarligen har du tagit dig tid till att länka och ta reda pa saker kring det här, sa da torde du väl ha nagra teorier?

Kaktusblomman sa...

Den enda lösningen på detta är att vi får ett jämställt samhälle och att mänskliga rättigheter (även kvinnors) respekteras i alla länder. Islam som uppstod för tusentals år sedan måste anpassas till ett modern samhälle där alla är lika värda. Så är det inte idag. Vi lever inte i stenåldern längre.

Även i Sverige har kvinnor diskriminerats och gör det fortfarande till viss del. Vi fick rösträtt så sent som på 1920-talet och kvinnor var tidigare omyndiga i Sverige.

Religionen används för att behålla makten över kvinnan. Hennes sexualitet har i alla tider, även i västvärlden ansetts farlig.

Anonym sa...

Helt rätt, da enbart kvinnor stenas för otrohet är uppenbarligen nagot tvärt snett. Lösningen heter dock inte "anpassa islam" (till vad, förresten?) utan öka kunskapen om den och fa bort de som hittar pa dessa egna varianter fran makten. MEN det lär inte ske, bestialiska övergrepp pa islam och muslimer fortsätter där fattigdom, krig och lag utbildning härjar. Desperata människor gör saker som vi i välfärdssamhällen inte kan föreställa oss. Det är omöjligt att tänka oss in i deras situation. Nu försvarar jag inte de som mördar valdtäktsoffer och later förövare ga fria etc, men dessa saker skulle inte ske i en frisk islamisk stat. Där ligger andra saker än islam bakom.

Kaktusblomman sa...

Du har säker rätt i det. Det är ju mest i fattiga länder där det är få som är läskunniga och där det är diktaturer som övergreppen sker. Islam missbrukas t ex av talibanerna och ayatollerna i Iran.De förtrycker folket med hjälp av religionen.