fredag 16 oktober 2009

Slöja kan aldrig accepteras i Sverige

I många år har det funnits idéer i Sverige om att det mångkulturella samhället är oproblematiskt. Men debatten om slöjan visar att det idag finns värderingsskillnader i befolkningen som inte är möjliga att överbrygga. Hur mycket muslimer än försöker förklara sina ståndpunkter möter de - och kommer de att möta - en oförstående majoritetsbefolkning. Detta har varken med islamofobi eller rasism att göra. Skillnaderna i uppfattning bygger i grund och botten på två olika och diametralt motsatta synsätt på vad som är ett moraliskt godtagbart levnadssätt, skriver Aje Carlbom, forskare och specialist på islamister i en artikel på Newsmill.

Muslimer kräver att andra ska ändra sig
Han menar att det är muslimer som ständigt råkar i hetluften, beror på att ingen annan befolkning insisterar på att deras speciella livsstil ska utgöra en offentlig ordning. För många muslimer, i särskilt hög utsträckning för islamister, betraktas islam som ett system som ska styra "allt". Individens tänkande ska präglas av islam, ekonomin ska underordnas islam, sociala relationer ska organiseras enligt islam, människors sexliv ska bestämmas av islam etcetera. Rättroende muslimer och islamister betraktar det som sin religiösa plikt att arbeta för att överbrygga klyftan mellan det privata och det offentliga. De är djupt missnöjda med den svenska ordningen där religion betraktas som en privat angelägenhet

Beslöjade kvinnor kommer att få det svårt på vissa arbetsplatser
Muslimska kvinnor, iklädda niqab eller vanlig slöja, kommer att få det mycket svårt att bli accepterade på arbetsplatser som har att göra med utbildning eller barnomsorg, menar Carlbom. Det är en sak att köra buss eller att arbeta i serviceyrken där man har opersonliga kontakter med kunder som kommer och går. En annan sak är det att ta hand om andras barn i förskolan eller grundskolan. Det är arbeten som innebär att man blir en del av barnets socialisationsprocess och i de allra flesta fall vill föräldrar att deras barn ska tas om hand av dagis- och skolpersonal som liknar dem själva. Vi kan givetvis hävda att alla föräldrar bör vara så storsinta och toleranta att det inte spelar någon roll vem som uppfostrar barnen när de står utanför föräldrarnas kontroll. Men det är en orealistisk tanke. När allt kommer omkring vill vi att våra egna barn ska uppfostras enligt de värderingar vi själva omhuldar, skriver Aje Carlbom. Muslimer vill helst att deras barn vårdas och undervisas av muslimer.

Läs också artikeln: Hijab den goda moralens och dygdens väktare

Skönt att någon äntligen säger det jag tänker! Många muslimer vill inte bli integrerade i samhället.Varför tror ni att de bor på samma ställe i Rosengård, Bergsjön, Angered etc. och tittar på muslimska TV- kanaler,läser arabiska tidningar etc? Det är inte bara av ekonomiska skäl.

Bloggar: , ,debatt, demokrati,, , , Intressant, koranen

6 kommentarer:

Nonna sa...

Precis...och ibland tycker jag att vi är så flata i det här landet - kanske är vi redan skrämda till tystnad?
Kram Nonna

Kaktusblomman sa...

Flata är rätta ordet, vi är så hänsynsfulla och vågar inte säga ifrån av rädsla för vad andra ska tycka. Vi lever i någon slags villfarelse om att man inom religionfrihetens ram ska tillåta det mesta.Men när religionen kränker mänskliga rättigheter och demokrati har det gått för långt, tycker jag.Vi ska inte behöva acceptera sådant.

Anonym sa...

Vad är det för mänskliga rättigheter som blir kränkta för att jag vill ha slöja?

Varför tittar svenskar pa svensk TV? Kanske för att de inte skulle fatta vad som sades pa en arabisk kanal? Varför flyttar inte svenskar till Rosengard? Det finns ställen med övervägande svenska boende, det kanske man kunde ta och gnälla över...? Och att man läser arabiska tidningar har inget att göra med integration. Lättare att första hemspraket bara.. Verkligen konstiga argument du lägger upp som "bevis" här..

Kaktusblomman sa...

Vad jag menar är att om man inte lär sig spåket eller umgås med svenskar kommer man inte in i samhället.Genom att läsa svenska tidningar och se svensk TV, förstår man kanske samhället bättre, samtidigt som man tränar språket.

Jag kan visst förstå att man vill bo där andra av samma nationalitet bor, men i många invandrartäta områden kan man ju inte svenska och isolerar sig från samhäller genom att bara titta på utländsk Tv och läsa utländska tidningar. Det blir ett eget samhälle inom samhället. Det är inte bra.

Anonym sa...

Nagon som kommer till ett annat land isolerar sig med stor sannolikhet endast för att 1. personen stött pa vägg efter vägg i sökandet efter arbete/utbildning eller 2. personen är av en eller annan anledning tvungen att vara i Sverige och mar inombords daligt av det. Inte alla har flyttat till Sverige av avsky för egna hemlandet. Att riva upp sina rötter hux flux och helt plötsligt fa en ny kultur tryckt i ansiktet kan vara oerhört svart psykiskt. Det finns de som "dukar under" av detta, och de som inte gör det utan kämpar sa gott det gar utifran de förutsättningar de har. Det har nog mindre med ens bostadsomrade att göra än man tror. Förutom i de fall da man kanske har betydligt mindre chans att fa ett jobb om man ansöker som Ahmed med adress i Tensta, än Peter med adress i Danderyd. Det är inte bara invandrare som maste kämpa för att "komma in", svenskar bör ge dem en chans ocksa. Inte bara säga "byt namn".

Kaktusblomman sa...

Jag håller med om det.Det kan inte vara lätt att tvingas lämna sitt hemland och komma till ett annat land med en annan kultur.

Det är säkert många som kämpar för att få ett jobb och för att bli accepterade ,men möter fördomr som gör att de ger upp. Alla har vi fördomar om varandras kulturer.