fredag 29 maj 2009

Riksdagsledamöterna höjer sina pensioner medan andra får svälta

Enligt ett förslag som just nu diskuteras bland partiernas gruppledare i riksdagen ska ledamöter som slutar före 50 års ålder få mer än tre gånger högre pension när de fyller 65 än med dagens regler, avslöjar TV4Nyheterna.

Riksdagsledamöter i alla läger tycker att tredubblingen är okej.
Äldre riksdagsledamöter får med förslaget sina pensioner sänkta, men inte alls lika mycket som de höjs för de yngre. För skattebetalarna blir riksdagspensionerna
15 miljoner kronor (!) mer per år plus ett engångsbelopp på 20 miljoner kronor (!) för övergångsperioden.

Men viktiga samhällsinstitutioner sågar förslaget.

- Om man slutar när man är ung har man ju möjlighet att få ett annat arbete, betydligt bättre möjligheter än om man är 55-60 år. Och då kan du alltså tjäna in en pension i din civila karriär. Därför är det orimligt att man överkompenserar de unga riksdagsledamöter, säger Agneta Jöhnk vid Sveriges kommuner och landsting.

Många fördelar
Dessutom ger förslaget flera andra fördelar gentemot vanliga löntagare, trots att systemet skulle likna deras. Riksdagsledamöterna vill ha:
• Kortare intjänandetid
• Snabbare uppräkning
• Generösare efterlevandeskydd
• Högre sjukpension

Finansdepartementet varnar

Tanken var att systemet skulle sjösättas redan vid årsskiftet om inte kritiken nu blir för stark. Enligt uppgift till TV4Nyheterna har finansdepartementet varnat riksdagsledamöterna för att höja sina egna pensioner kraftigt, samtidigt som vanligt folk får sänkta pensioner.

Men riksdagsledamöter som tjänar 54 000 kronor i månaden, är ni en prioriterad grupp? Det är en berättigad fråga i dessa kristider när folk får gå från hus och hem. Riksdagspolitikerna har tappat förankringen i verkligheten och lever i det blå. Det kan straffa sig och leda till att folk blir soffliggare istället för att rösta, närmast i EU-valet!

Jag föreslår att ni mailar riksdagsledamöterna och protesterar mot förslaget!

Bloggar:
, , , Intressant, regeringen, ekonomi, Alliansen, Moderaterna, Fredrik Reinfeldt, demokrati, val,socialdemokraterna,Alliansen,Välfärd

1 kommentar:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.