torsdag 7 maj 2009

Inte bara svenskar som är okunniga

Jag har fått mycket "på skallen" av muslimer för att jag skulle vara okunnig om islam och sökte mig därför till den sida som rekommenderas i ett inlägg - islamguiden. Där kan man bl a läsa följande om griskött:

Den vetenskapliga orsaken som forskarna påvisat är att svin drabbas av allvarliga former av mask. Den främsta sorten av dessa är bandmasken, som när den kommer fram till tarmarna, fullbordar sin livscykel i den sjukes kropp, när den transporterar sina ägg till blodomloppet och sedan distriburas till olika organ i kroppen. ....... Grisköttets tillagningstid är kort, vilket inte ger tillräcklig tid till att döda parasiterna. Kolesterolhalten i griskött är mer än tio ganger högre än i nötkött och när detta ämne överstiger normalkvantiteten samlas det i blodådrorna, särskilt i pulsådrorna, och orsakar en höjning av blodtrycket och åderför-kalkning. Av denna anledning är antalet fall av angina pectoris och åderförkalkning fem gånger större i Europa än i den muslimska världen.

Något som nyligen blivit känt, är att influensavirus kan överföras från gris direkt och indirekt genom konsumtion av korv gjord på bl.a. grisens lungor.........

Det finns en reaktion som kallas autoimmunitet, som innebär att kroppens celler börjar aktiveras mot både främmande och egna vävnader. Enligt en teori kan fläskköttet vara kemiskt släkt med människans vävnader, vilket skulle leda till en sådan reaktion, dvs. att vissa personer vill "stöta bort" det främmande ämnet. Som exempel på autoimmuna sjukdomar kan nämnas sköldkörtelinflammation, ledgångsreumatism och ungdomsdiabetes.

Kanadensiska läkare har i den engelska tidningen "The Lancet" publicerat en artikel som visar på ett tydligt samband mellan hög fläskköttskonsumtion och skrumplever.

Grisfettet försvårar matsmältningen och ökar risken för angina pectoris och åderförkalkning. Det innehåller en stor andel komplicerade fettsyror och man har lagt märke till att grisfettet, når det intas, ombildas till ett egendomligt ämne som inte korresponderar i sin uppbyggnad med människans fetter, vilket leder till en störning i kroppens ämnesomsättning, och likaså kolesterolcirkulationen, vars förändring orsakar uppkomsten av många allvarliga sjukdomar i människans kropp. Nobelpristagaren professor Damm vid Köpenhamns universitet har fastslagit att just grisfettet är en avgörande orsak till uppkomsten av gallsten och forskningen lyckas fortgående fastslå nya bevis for farorna med grisfett och griskött.

Författarna till islamguiden har tydligen inte följt med kostdebatten, där man säger att animaliskt fett är nyttigare än tex de industriellt framställda transfetterna. De verkar inte heller insatta i Sveriges regler om mathantering, där man noggrant reglerat hur kött ska hanteras och besiktigas s för att undvika smitta. Att vi skulle smittas av bandmask för att vi äter griskött verkar därför långsökt. Det är mycket ovanligt i Sverige.

Allmänt förebyggande åtgärder
  • veterinärbesiktning av kött
  • god hand- och livsmedelshygien
  • kokning eller genomstekning av köttet
  • nedfrysning av köttet till –20°C i minst 48 timmar (dödar larverna)
För rättvisans skull vill jag säga att det stod många saker om islam som jag tyckte var positivt, tex synen på familjen och att kvinnor och män är jämställda. Synen på äktenskapet och på barn var också fin. Där har vi mycket att lära. Det är upp till var och en om man äter griskött eller inte. Men jag kan inte köpa att man använder osakliga argument. Det räcker väl med de religiösa?

Bloggar: , , ,Intressant, islam,religion,debatt

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja haller med om att snacket om bakterier och mask inte ar ett dugg relevant for islam, sa jag vet egentligen inte varfor de tar upp det. Kanske for att forsoka forklara det ur ett icke religiost perspektiv? Men det ska inte behovas. For oss muslimer ar det totalt ointressant och vi ska inte forsoka leta efter sadana "forklaringar". Det racker for oss att det star i Koranen att det ar forbjudet.