söndag 24 maj 2009

Datavirus riktat mot Goggle sprids snabbt

Viruset Gumblar attackerar datorer genom äldre versioner av Adobe reader och Adobe Flash. När det sedan fått fäste påverkar viruset sökmotorn Google vars resultat i tysthet omdirigeras till sajter som sedan stjäl information från den egna datorn. Syftet är att få tag i uppgifter om till exempel bankkonton.

Gumblar kan ta sig in i datorn via webbsajter utan att ägaren märker det. Även om viruset har varit känt ett tag, har dess aktivitet ökat under den senaste veckan. Det identifierades först med en webbadress i Kina, men har utvecklat en ny teknik för att undgå upptäckt. Den uppdaterade versionen attackerar också mer effektivt Google-användare genom att kringgå Googles svarta lista för misstänkta webbsajter.

När Gumblar blev allmänt känt i förra veckan var cirka 800 webbplatser drabbade. Den här veckan rapporterar säkerhetsföretaget Scansafe att över 3 000 sajter är drabbade, skriver PC för alla. Ett sätt att skydda sig är att se till att ha de senaste versionerna av Adobe Flash, Adobe Reader och Windows Update.

Andra bloggar: , , , , ,Bloggande,bloggosfären, internet

Inga kommentarer: