onsdag 9 juli 2008

Sahlin lovar att ta bort retroaktiv skatt på uppskov

Vid en socialdemokratisk valseger 2010, lovar Mona Sahlin ta bort den retroaktiva beskattningen på uppskov och höja fastighetsskatten för lyxvillor med taxeringsvärden på 7-8 miljoner.Äntligen ett bra fördelningspolitiskt förslag! Det är inte rättvist att folk som bor i lyxvillor på västkusten ska betala samma skatt som de som bor i ett enkelt radhus.

Uppskovsräntan och den höjda reavinstbeskattningen gynnar inte heller lågavlönade som kanske lyckats "byta upp sig" när bostadspriserna steg. Det är inte alls alla som gjort stora vinster som bor i lyxvillor. Det beror på vilken ekonomi man hade från början. Dessutom så kostar det också mer att köpa hus när vinsterna är höga. Har man mycket pengar kan man lösa alla gamla uppskov, annars får man ha kvar dem och betala ränta på dem. Är det rättvist!

Överhuvudtaget ska inte retroaktiv beskattning förekomma. I fall staten behöver ökade intäkter kan väl en lyxbåtsskatt vara lämplig. Motorbåtar skitar ner våra vatten och båtfolket skräpar ner våra stränder. Det vore bättre att bygga bostäder på kommunal mark istället för att upplåta den till båthamnar, som breder ut sig allt mer på havsnära mark.

Min största önskan är nyval nu!



Inga kommentarer: