fredag 11 juli 2008

Patienten rättslös mot Försäkringskassan

"Det råder en stark rättslig obalans när det gäller patienters möjligheter att få rätt mot Försäkringskassan i domstol. Många som överklagar, upplever att de står rättslösa mot en statlig myndighet vars sakkunniga läkare är partiska." Det menar företrädare för Försäkringsmedicinska Kollegiet, som bildades 1998 av en grupp läkare som reagerade på orättvisor och avarter i försäkringsbolagens och försäkringskassornas hantering av försäkringsmedicinska frågor.

De förutsätts vara objektiva och ta tillvara den sjukes intressen. "Men i den stund du inte är nöjd med ett beslut, står du ensam mot en hel statsapparat", säger Gunilla Bring, specialistläkare i rättsmedicin.

Enligt Gunilla Bring, händer följande regelmässigt:

- Vid överklagning av beslut till länsrätten, är det mycket svårt att få ersättning för juridiskt stöd eller fortsatt medicinsk utredning.

– I länsrätten möter du en Försäkringskassa som kraftsamlar alla sina resurser både juridiskt och medicinskt, för att vinna.

- Det är mycket svårt att få prövningstillstånd hos kammarrätten om man är missnöjd med beslutet. De ärenden där man som enskild person har fått prövningstillstånd de senaste åren, går att räkna på den ena handens fingrar, säger Gunilla Bring.

– Försäkringskassan däremot får regelbundet prövningstillstånd när de lider förlorar i Länsrätten. Men då är risken stor att Försäkringskassan överklagar beslutet.

Det innebär då en lång väntan och då går oftast kammarrätten på Försäkringskassans linje. Domstolen har en mycket större tilltro till en myndighet än till en enskild person, säger Gunilla Bring.





Inga kommentarer: