tisdag 21 februari 2012

Klyftorna i Sverige skapar ohälsa

Klyftorna i Sverige har ökat. En ny unik forskningsöversikt visar att detta leder till ökad ojämlikhet i hälsa och livslängd hos den svenska befolkningen. Exempelvis förväntas personer med universitetsutbildning leva cirka 5 år längre än de med enbart förgymnasial utbildning idag.
Forskarna Mikael Rostila och Susanna Toivonen är redaktörer till boken ”Den orättvisa hälsan. Om socioekonomiska skillnader i hälsa och livslängd” (Liber). Båda är verksamma vid Stockholms universitet.

Det som ofta lämnas i skymundan i samhällsdebatten är att social ojämlikhet har en stark och tydlig koppling till hälsa. Resultaten pekar på att medicinska framsteg inte är tillräckliga för att förbättra hälsa och livslängd i den svenska befolkningen. Medicinen är självklart central då en människa redan är drabbad av sjukdom, men när det gäller att förebygga och minska ohälsa i samhället i stort måste vi stödja de socialt utsatta. En nationell kommission eller handlingsplan in enlighet med WHO:s rekommendationer är ett viktigt första steg för att uppnå en rättvis hälsa, säger Mikael Rostila .
Alliansregeringen har bidragit till att öka de sociala klyftorna med de nya reglerna inom sjukförsäkringen och a-kassan.

Bloggar: , Göteborg, debatt, , , Intressant, demokrati, Alliansen, Regeringen, moderaterna,hälsa, sjukvård, sjukdom, smärta, kronisk smärta, sjukskrivning, värk , medicinFörsäkringskassan, sjukförsäkring,  demokrati, moderaterna,

Inga kommentarer: