söndag 19 februari 2012

USA använder bomber med uran i Irak

Under november 2004 utspelade sig slaget om Falluja, en stad väster om Bagdad. Målet var att USA skulle återerövra staden som hade intagits av tusentals irakiska rebeller. Det kom att bli det blodigaste enskilda slaget som amerikanske soldater deltagit i sedan Vietnamkriget.

Idag, åtta år senare, lever människorna i staden fortfarande i ruiner. Många drabbar av cancer och så många som ett av fem barn som föds i staden har grava missbildningar. Forskare misstänker därför att USA använder sk smutsiga bomber som innehåller rester från kärnvapentillverkningen. De använder det även i ytterhöljet på stridsvagnar mm.

En smutsig bomb är enligt Wikipedia (eng. dirty bomb) en konventionell bomb som sprider radioaktiva ämnen och således är ett radiologiskt vapen. Sprängverkan är densamma som för vanliga bomber, men den joniserande strålningen från de radioaktiva ämnena är farlig för människor och andra levande organismer.  Idag finns inga länder som erkänt innehav, men eftersom tekniken är enkel så skulle det vara lätt för statsmakter och möjligt även för många fristående organisationer att utveckla smutsiga bomber.

Underrättelserapporter varnar t ex för att jihadistiska grupper är nära att producera "fungerande och effektiva" biologiska och kemiska vapen som kan döda tusentals om de detonerar i en attack mot väst.
Tusentals hemligstämplade dokument som Wikileaks kommit över och förmedlat till Daily Telegraph avslöjar detaljer i den internationella kampen för att stoppa global spridningen av radioaktivt, kemiskt och biologiskt material för bombtillverkning.Finns det inga gränser för människans ondska och vad man kan göra mot andra människor?

Bloggar: , ,demokrati,, Intressantdebatt,

Inga kommentarer: