onsdag 8 februari 2012

Höjd pensionsålder bara för verklighetsfrämmande politiker

Vilken planet lever Fredrik Reinfeldt på? Han för i tisdagens DN fram tanken att vi kan behöva jobba ända fram till 75-årsdagen om pensionssystemet ska klara sina kostnader. Han borde göra prao inom hemtjänsten eller på en byggarbetsplats, där de flesta är utslitna innan de är 60 år.

Regeringens politik när det gäller arbetsmiljö har varit helt kontraproduktiv om man vill höja pensionsåldern, säger riksdagsledamoten Ylva Johansson (S).Arbetsmiljön är en faktor som avgör hur länge människor orkar arbeta. Efter att den borgerliga Alliansen fick makten 2006 skars dock Arbetsmiljöverkets resurser ned,samtidigt har Arbetslivsinstitutet, som sysslade med forskning, skrotats. Det är fel väg att gå om man vill att folk ska orka arbeta högre upp i åldrarna, anser  Ylva Johansson, som sitter i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Det är ju helt kontraproduktivt och gör det bara svårare för människor att jobba till pensionsåldern. - Vi behöver göra precis tvärtom, säger Ylva Johansson till DN.se. Hon påpekar att i Socialdemokraternas skuggbudget anslås 100 miljoner kronor i nya pengar till att bygga upp forskningen igen, utöka Arbetsmiljöverkets inspektioner på arbetsplatserna och förnya regelverket.

– Kvinnor får sina skador klassade som arbetsskador i mindre utsträckning än män. Vi måste titta särskilt på kvinnors arbetsplatser där många blir utslitna, säger Johansson.

Hon vill skapa ett nytt centrum för arbetsmiljöforskning genom att universiteten får konkurrera om vem som ska få uppgiften. Enligt Johansson räcker det inte med ett center som samlar ihop befintlig kunskap, en lösning som regeringen just nu funderar på.

Vi har en ungdomsarbetslöshet på 20%.det viktigaste borde väl änå vara att få dem i arbete? Dessutom måste arbetsmiljön anpassas om vi ska jobba högre upp i åldrarna. Man skulle få arbeta deltid och i ett lägre tempo. En 70-åring orkar inte med dagens arbetsliv.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna,

Inga kommentarer: