torsdag 8 mars 2012

Bort med diktatorn Christer Björkman!

Det är Christer Björkman själv som väljer ut 15 av de 32 låtar som får tävla i festivalen. En jury väljer resterande 16 låtar och en webbjoker röstas fram av publiken på svt.se. Utöver låtarna är det även Christer Björkman som väljer vilka artister som får vara med.Ett val som kan avgöra framgång eller nederlag för artister i branschen.

Musikern Johan Norberg har tidigare suttit med i juryn som valt ut 16 av de medverkande bidragen. 2009, i tv-programmet Gomorron Sverige, sa han så här om juryarbetet:

- Det är extremt oschysst. Vem som helst har rätt att skicka in en låt, men den kommer ju inte fram till juryn. Det är en bluff det här med att vem som helst kan komma med.

Bakom samlingsskivan står skivbolaget M & L Records, som bildades av skivbolagen Mariann (Bert Karlsson) och Lionheart (Maria och Bobby Ljunggren). Som låtskrivare har Bobby Ljunggren under Christer Björkmans tid haft ett 30-tal bidrag med i tävlingen. Han är den mest framgångsrike låtskrivaren i festivalens historia och har vunnit fem gånger. Christer Björkman har som artist själv legat på just Lionheart.

Idag ägs M & L Records gemensamt av Warner, som köpt upp Marianne, och paret Ljunggrens Lionheart, numera till hälften ägt av Universal.
Hur länge ska detta spektakel få fortsätta? Man kan faktiskt ha högre krav på en public service kanal i SVT. Nya förmågor kommer aldrig fram. Nu förstår jag varför dåliga bögar (förlåt) och tokar som Ranelid och  får var med. Nu förstår jag också varför det är så dåliga låtar. Mäktiga skivbolag styr Melodifestvalen med hjälp av Christer björkman som sitter som spindeln i nätet och säger att han "bara har kul".PENGAR heter det.

Bloggar: , Göteborg, debatt, , Intressant, David Lindgren, melodifestivalen, Christer Björkman,

Inga kommentarer: