torsdag 8 mars 2012

Dubbelmoral att sälja vapen till diktaturer

Ekot har avslöjat att det finns långtgående planer på att den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, i största hemlighet ska hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Projektet startade redan 2007 och kallas internt på FOI och regeringskansliet för Simoom. Det visar en stor mängd sekretessbelagda handlingar som Ekot tagit del av.

Försvarsminister Sten Tolgfors skrev igår i en debattartikel i Svenska Dagbladet att regeringspartierna är överens om att det inte ska byggas någon svensk vapenfabrik i Saudiarabien. Men när Ekots reporter får tag i Tolgfors är det oklart vad det betyder i praktiken.

Dokument som Ekot tagit del av visar att politiker från alla riksdagspartier redan våren 2010 informerades om det planerade bygget av vapenfabriken. Den hemliga promemorian visar också att FOI hittat ett nytt bolag, ISP,  som skulle driva projektet vidare sedan upplägget med bulvanföretagets övergetts.

I och med att ISP bildades 1996 så överlämnade regeringen besluten om vapenexporten till en självständig myndighet. Därigenom slapp man ta ansvar för och få kritik för den förda politiken. Sverige, som ofta framhåller att vi har ett av världens mest transparenta system för vapenexporten, har halkat efter.

Vapentillverkningen är en gödko för Staten som tjänat grova pengar på vapen som dödar civila. Man borde ju först och främst sluta sätta munkavle på riksdagsledamöterna när det gäller vapentillverkning och istället ha en oberoende granskning. Typiskt den svenska dubbelmoralen att å ena sidan förespråka demokrati och mänskliga rättigheter, att å andra sidan tillverka och sälja vapen som dödar och lemlästar civila i diktaturer. Hur länge ska denna omoraliska hantering få fortgå?

Läs mer här :

Svensk vapenexport har spårat ur

Sluta beväpna förtryckarna

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna,

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag, Maria SVENSSON från Lappland, frågar:

Är ni som dokumenterat detta klippet?
http://www.fido7.net/cgi-bin/forumm.fpl?user=uci&num=81713

Maria SVENSSON frågar angående rörelsen Ultima enade National Socialistiska solidariteter över hela världen, anhängarna i Haparanda