torsdag 8 mars 2012

Rika Täby i topp för RUT-avdrag

Sedan RUT-avdraget infördes 2007 har antalet arbetstillfällen inom lokalvård ökat med 4 procent. Totalt sysselsatte branschen 49 000 personer 2010. RUT-avdraget används främst i folkrika förortskommuner med höga inkomster som Danderyd, Lidingö, Vellinge, Lomma och Täby. Här använder mellan 7 och 10 procent av invånarna möjligheten att göra avdrag.

Men det är inte alltid som företagen och de anställda som utför tjänsterna bor i samma kommun. I flera av kommunerna har antalet lokalvårdare snarare minskat. I stället har ökningen skett i andra kommuner. I Stockholm har till exempel antalet förvärvsarbetande inom lokalvård ökat med 75 procent i Botkyrka. I kommunen är nu 4,5 procent av förvärvsarbetarna lokalvårdare. Samtidigt är det en av kommunerna i Sverige där RUT-avdraget används minst. Andra kommuner med lågt RUT-användande är Gällivare, Malå och Dorotea.

Det är alltså som befarat främst höginkomsttagare som uttnyttjar RUT-avdrag för städning, barnvakt mm, medan låginkomsttagare och invånare i kommuner med hög arbetslöshet istället utför tjänsten.Smart av Regerinegn som själva är högavlönade att skaffa sig billig städning och barnpassning.

Bloggar: , Göteborg, debatt, , , Intressant, demokrati, Alliansen, Regeringen, moderaterna,hälsademokrati, moderaterna,

Inga kommentarer: