torsdag 26 januari 2012

Debatt i SvT om arbetslösheten

Med anledning av den ökande arbetslösheten har Socialdemokraterna idag kl 13 begärt en aktuell debatt. Ylva Johansson, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet debatterar mot arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, (M).

Se debatten här


Bakgrund

Arbetsförmedlingen presenterade den 7 december 2011 sin prognos för 2012 och 2013. Den är mycket dyster. Arbetslösheten förväntas stiga till 8,5 % år 2013. Utgångsläget på arbetsmarknaden är tufft då vi redan idag, efter ett drygt år av stark tillväxt av nya jobb, ändå har en mycket hög arbetslöshet på 7,6 %. Ungdomsarbetslösheten är redan nu rekordstor – mer än vad femte ung människa är arbetslös idag, och långtidsarbetslösheten har bitit sig fast.

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att Sverige nu står inför den största utmaningen på arbetsmarknaden sedan 90-talskrisen. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten för väntas tiga snabbt. De som har särskilda svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden och få ett jobb utgör redan idag 60 % av de arbetslösa och Arbetsförmedlingen räknar med att antalet kommer att öka kraftigt. Det hårt kritiserade Fas 3, som allt mer fått karaktären av ändstation på arbetsmarknaden, kommer att öka kraftigt.

Sveriges ekonomi står stark och det finns utrymme för stimulanser för att motverka arbetslösheten. Det krävs nu nya initiativ för att möta den vikande konjunkturen och rusta människor med kunskap och kompetens. Vägen till jobb och konkurrenskraft går via investeringar i den kunskapsbaserade ekonomin, inte genom fortsatta slentrianmässiga skattesänkningar.

Äntligen en politisk debatt! Jag vill höra företrädare för S lyfta fram begreppen frihet-solidaritet-jämlikhet som fortfarande är aktuella. Idag breder egoismen ut sig allt mer i Sverige. Folk lyfter inte ens på ögonbrynen åt utförsäkringar av sjuka och utnyttjande av arbetslösa genom FAS 3.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna, Håkan Juholt

Inga kommentarer: