måndag 21 september 2009

S-kvinnor accepterar inte heltäckande slöja

På Västerortsskolan i Stockholm förbjuds de kvinnliga eleverna att bära heltäckande slöja under lektionerna och för det har skolan anmälts till Diskrimineringsombuds-mannen. Men S-kvinnor anser att skolan gjort rätt. Heltäckande slöja är ett sätt att utestänga kvinnan från kontakter med andra människor än den närmaste familjen, säger de.

"Att vägra skaka hand och att tvinga en annan person att bära heltäckande slöja är några exempel på religiös extremism, skriver de och pläderar för ett tydligare avståndstagande.Kristna extremister känner man igen när man ser dem S-kvinnor säger att det rör sig om relativt små samfund som inte är representativa för kristendomen. Svårigheten i dessa fall är att avgöra var samhället ska dra gränsen när individer inom dessa samfund riskerar att berövas sina rättigheter. När det gäller muslimer är problemet att kunskapen om islam är så dålig i västvärlden att vem som helst som är tillräckligt högljudd tillåts representera hela den muslimska befolkningen. De som är mest högljudda och ihärdiga är nämligen ofta just extremister.

Vi ser exempel på det i media när det efter varje liten kulturkrock dyker upp fundamentalistiska uttolkare av islam som omöjliggör varje praktisk lösning på problem. Genom att ge extremisterna utrymme i samhällsdebatten legitimeras deras tolkning av islam och de blir förebilder för unga muslimer som växer upp i Sverige utan djupare kunskaper om sina föräldrars kultur och religion. Islams utveckling i Europa riskerar därigenom att bli mer fundamentalistisk än i Asien. För Europas miljontals muslimer blir livet svårare att leva på grund av fördomsfullhet och rasism. Samtidigt vet de bättre än Europas urbefolkning vilket hot muslimska fundamentalister utgör, då många redan upplevt deras förtryck i sina ursprungsländer.
"

Vi kan bara se hur det är i Afghanistan och Iran där muslimska extremister försöker begränsa demokratin och försvaga kvinnan ställning i samhället. Därför ska vi inte ge efter och tro att vi är fördomsfria om vi tillåter burka, burkini eller heltäckande slöja, Tvärtom vi hjälper till att legitimera kvinnoförtrycket. Bra att S-kvinnor tar ställning i denna fråga!

Bloggar: , ,
, , Intressant, debatt, demokrati





Inga kommentarer: