fredag 25 september 2009

Repris på budgetunderskott med borgerlig regering

Enligt Tord Oscarsson är motivet för jobbskatteavdraget inte alls är att löntagarna ska få mer i plånboken. Ordförande i regeringens finanspolitiska råd professor Lars Calmfors intervjuades om hur jobbavdraget kan ge fler jobb. Hans förklaring var att det sker genom att arbetsgivarnas lönekostnader minskar.

Alltså löntagarna ska inte räkna med att få mer i plånboken utan att lönen minskar med samma belopp som jobbskatteavdraget. Det framgick av diskussionen att det inte sägs därför att det skulle inte vara populärt, därför kan t.ex. att pensionärerna inte kan räkna med motsvarande skattesänkningar. Att sänka pensionerna i motsvarande omfattning skulle vara ett nollsummespel som inte skulle ge några politiska poänger.

Nu läggs ytterligare 10 miljarder på jobbskatteavdrag. På sikt ger det inte löntagarna något eftersom lönen sänks i motsvarande mån. Men det höjer underskottet i staten ytterligare fastän underskotten redan är enorma:

Statsbudgetens underskott (prognos)
2009 -196 mdr kr
2010 -106 mdr kr
2011 -72 mdr kr
2012 -51 mdr kr

Källa: Finansdepartementet.

Slutsatsen av detta blir att jobbskatteavdraget är en subvention till arbetsgivarna. Det ytterligare underskott som skapas får däremot skattebetalarna svara för förr eller senare i form av högre skatt och besparingar. Många minns den svåra tiden efter borgarstyret på 90-talet. Nu startade de i högkonjunktur med överskott i finanserna och se hur det har gått. Vi är snart är samma sits.Det låter så bra med skattesänkningar men det ska betalas på något sätt.

Bloggar: , , , debatt, demokrati ,, , , , Regeringen,


Inga kommentarer: