måndag 7 september 2009

Dömda till piskrapp på grund av långbyxor


Lubna al-Hussein och 18 andra kvinnor greps under en räd i Sudan den 3 juli. Polisen stormade in på en restaurang i Khartum och började syna kvinnornas kläder. Lubna al-Hussein, som arbetar vid FN, bar gröna långbyxor, en lång blus och en huvudduk (se bilden) när hon greps, klarade inte av inspektionen. Hennes byxor var för tighta och hennes blus för tunn enligt polisen.

Tio av kvinnorna som greps samtidigt som al-Hussein valde att inte ta sina fall till rätten och har redan fått tio piskrapp var för oanständighet. Lubna al-Hussein vägrade erkänna sig skyldig och förde upp fallet och frågan om spöstraff i ljuset i stället. Hon sade upp sig från sitt jobb på FN för att kunna åtalas som vem som helst. Denna lag används för att trakassera kvinnor. Hon ville uppmärksamma det, sade Lubna al-Hussein i samband med den inledande rättsförhandlingen i Khartum.

Rättegången har varit mycket uppmärksammad och hundratals kvinnor i långbyxor har protesterat utanför rättssalen. I dag avslutades rättegången. Al-Hussein slapp spöstraff och dömdes att betala en böter på 500 sudanesiska pund, cirka 1 400 kronor. Men hon betalar inte. utan går hellre går jag i fängelsesäger hon i telefon till AFP efter domen. Enligt hennes advokat innebär det att hon nu kommer att få tillbringa en månad i fängelse i stället.

Hur länge ska de leva i stenåldern? Stå på er kvinnor och kräv er rätten till er egen kropp!

Inga kommentarer: