söndag 23 augusti 2009

Vaccin mot svininfluensa kan användas utan godkännande

Den stora massvaccineringen mot svininfluensan är beräknat att komma igång i slutet av september, eller början av oktober. Problemet är dock att vaccinet ännu inte har blivit godkänt av Europeiska läkemedelsverket, Emea, och inte heller av Europeiska kommissionen. Det uppger vaccinföretaget Glaxo Smith Kline, GSK, som förser Sverige med doserna till Dagens Nyheter. Enligt företaget kommer enbart en studie på 60 vuxna hinna avslutas innan vaccinet når Sverige, så det blir upp till de svenska myndigheterna om massvaccineringen får sätta igång trots detta.

Företaget behöver inte vänta på ett godkännande innan de börjar leverera vaccinet. De särskilda reglerna för pandemivaccin gör det möjligt att använda vaccinet trots begränsade klinisk data. Det är upp till myndigheterna ifall de kommer att göra det eller om de väntar, säger Hiller Kangro, medicinsk rådgivare vid GSK.

Jan Liliemark, professor på Läkemedelsverket, anser att en massvaccinering får vänta tills Emea har hunnit göra en medicinsk säkerhetsbedömning. Emea ger en rekommendation till EU-kommissionen som sedan får fatta ett beslut. Men om beslut fattas kan vaccineringen inledas trots något bristfälliga studier.


Bloggar: , , , , svininfluensa

2 kommentarer:

Anonym sa...

En sagolikt korkad opinion firar orgier i fokus på oväsentligheter. Hör nu PÅ!

Vi har redan i nuläget FYRA dödssjuka och extremt vårdkrävande unga patienter, som redan i nuläget måste föras utomlands pga bristande inhemska resurser för hjärtlungbehandling.

Myndigheterna visar prov på initiativbefriad handfallenhet. Skolstarten måste GIVETVIS skjutas upp, och hemundervisning ordnas. Noggranna hygienföreskrifter inpräntas i befolkningen. Munskydd har begränsad nytta, men i kombination med noggrant disciplinerad hygien kan man lugnt utgå från att de är åtminstone bättre än ingenting.

Det är en kamp mot klockan! Massvaccinering måste hinna börja i tid, vilket är mycket tveksamt, tveksamt är OCKSÅ att vaccinering för alla, såsom planerats, vilket är mycket bra, kommer att kunna genomföras. Det är INTE axiomatiskt säkert att vaccinproducentländerna kommer att stå fast vid ingångna avtal i ett krisläge som mycket snabbt kan uppstå efter skolstart i hela Europa.

Epidemiologiska synpunkter. Influensavirus är snabbmuterande och helt oförutsägbara. En pandemi som börjar SOMMARTID är alarmistisk. Vi får gå tillbaka till Spanska Sjukan för att se något liknande, och vad hände DÅ? Jo, epidemin gick i VÅGOR, och den BÖRJADE mycket riktigt relativt milt; sedan kom den åter i flera varv och ett drygt halvår senare slog den till i senaste versionen med full och dödlig kraft, och slog definitivt värst i glesbygden, framför allt Jämtland-Härjedalen i Sverige; norr om polcirkeln utplånades hela byar i ett flertal länder.

I ett läge när vår egen helt normala befolkning står under kostnadskris och allvarligt medicinskt hot, sitter allsköns pappskallar och gaggar om, hör och häpna, gratis vaccinering för PAPPERSLÖSA!!! Det är så urbota DUMT så universums alla klockor trillar ner på golvet och slår ihjäl sig. Snacka om att vattna blommor medan huset brinner!

Och värst av allt: alla dessa puckon som passar på att demonstrera sin egen intelligensbegfriade hurtfriskhet: bara influensa, presshysteri, hähähähähä. Utan att ha en djävla aning om vad de snackar om.

Det är så man vill bara kräkas åt alltihop.

- Peter Ingestad, Solna

Kaktusblomman sa...

Jag betvivlar inte att vaccinationer behövs,men det vete katten om jag är beredd att låta mig vaccineras med ett vaccin som inte genomgtt de vanliga testen. Sist det hände blev det några som fick Jacob-Creutzfeldts sjukdom ,dvs galna ko-sjukan. Men givetvis är det mer angeläget om man tillhör någon av riskgrupperna och riskerar att bli allvarligt sjuk.

Men att jämföra spanska sjukan som härjade 1918-1919, med svininfluensa är överdrivet. Dels hade man inte samma hygieniska föhållanden som nu, dels var befolkningen mer undernärd och man hade inte samma sjukvård och behandlingsmetoder som idag.

Jag tycker inte att man ska vccinera av ekonomiska orsaker.