torsdag 27 augusti 2009

Dolda intressen bakom vaccinhysteri?

När allt fokus riktas mot en massvaccination mot svininfluensan riskerar den vanliga, mer dödliga, influensan att glömmas bort. Eventuella biverkningar av det nya vaccinet talas det inte heller om. Och när influensavaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri och konsumtionssamhället så finns det all anledning att skärskåda insatsen, skriver läkaren Sven Britton.

Det var inte länge sedan media dominerades av fågelinfluensan som då sades var ett hot mot hela mänskligheten, men om denna hörs nu inte ett pip. Medan man kan förmoda att det nu hörs glada grymtningar från läkemedelsjättar som Glaxo, som redan fått betalt av svenska staten trots att man köpt grisen i säcken. Ingen vet hur bra skyddseffekten blir med det nya vaccinet eftersom det inte finns några tillförlitliga tester på det innan vaccineringen och epidemin kommit igång.
En annan sak som medierna och smittskyddsinstituten inte tagit upp är de eventuella biverkningarna med detta nya vaccin.

Enligt Britton bör man vara säker på att vaccinet inte har några allvarliga biverkningar, även mycket sällsynta sådana, om man ger man sig in på en monumental massvaccinering mot vad som i de allra flesta fallen förefaller vara en lindrig och snabbt övergående infektion . Gäller vaccinet en allvarlig sjukdom kan toleransen mot vaccinbiverkningarna vara högre.

När nu influensavaccinationen huvudsakligen motiveras av den ekonomiska effekt infektionen skulle få mot industri och konsumtionssamhället så finns det, enligt britton, all anledning att skärskåda insatsen där många intressen finns som driver processen, var och en med sina egna motiv. Sådana kan tänkas vara t ex läkemedelsindustrin och privata vårdgivare.

Själv är jag, trots astma, mycket tveksam till att vaccinera mig med ett vaccin som inte är ordentligt utrett.

I en senare artikel skriver infektionsläkaren Sven Britton att han ändrat sig om massvaccinering pga att han själv sett det snabba förloppet hos en tidigare frisk man, men att det bör vara ordentligt testat innan den inleds.

Bloggar:
, , , , svininfluensa


vaccinering

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hursomhelst så planeras det i alla fall ett antal vetenskapliga studier för att testa eventuella sidoeffekter av vaccinet. Dessa studier planerar att kunna uttala sig om resultatet mot slutet av 2010 eller början av 2011. De flesta studierna har knappt påbörjats ännu.

Läs själv om de pågående eller planerade studier som finns i hela världen här:
http://clinicaltrials.gov/ct2/results?term=h1n1

Kaktusblomman sa...

Taack för tipset!