onsdag 30 november 2011

Juholt är för duktig och blir därför ett hot

Två tunga socialdemokrater: Trots drevet talar han om framtidens politik – att ett annat Sverige är möjligt

"När Håkan Juholt valdes till socialdemokraternas nya partiordförande i april i år så var det ett val som både skakade om och var oväntat. Juholt kom in från sidan. Han tillhörde inget självklart etablissemang vare sig inom partiet eller samhället i övrigt. Men hans tal till kongressen gick rakt in i ombudens själar. Framför tv-apparaterna satt människor bänkande runt om i hela vårt land och många fick en gnista av hopp. Hoppet handlade om att politiken måste kunna göra skillnad. Allt ska inte vara något som marknaden löser. Människovärdet måste vara viktigare. Socialdemokratin kändes igen. Det gav mersmak.

Men talet utmanade. Ett Sverige där tågen går i tid, där arbete faktiskt ska skapas i hela Sverige och inte bara i storstäderna, där kvaliteten i skolan är viktigare än sänkt krogmoms, privatisering inte betraktas som en frälsarkrans och där de som har det gott ställt får avstå för att sämre lottade ska kunna leva drägligt tonade fram. Juholt befann sig i sina visioner långt ifrån glättiga trendsättare och kortsiktiga spinndoktorer. Han talade till människors hjärtan och det gick hem. Han utmanade utan krusiduller med ett rakt språk. Därför vädrade också de politiska motståndarna faran.

Till en början gick det bra. Markeringarna för en påreglering inom el och järnväg, de privata koncernernas sanslösa profitering på skola och vård, storsatsning på utbildning, återupprättandet av regional- och näringspolitiken, tydliggörandet av socialdemokratins värderingar och början på bygget av ett alternativ till högerns Sverige där skattesänkningar är den enda bestående ideologiska grundpelaren gav stöd landet och utslag i opinionen. Partiet noterade som bäst 35 procent.
Sedan slog bomben ned. Avslöjandet om hyresersättning från riksdagen drog igång en spiral som vi ännu inte sett slutet på. Även om Juholt betalade tillbaka de felaktigt utbetalade ersättningarna så skapades en situation där många av socialdemokratins motståndare kände blodvittring. Från olika håll och med olika bevekelsegrunder har därefter drevet mot Håkan Juholt och den politiska linje han står för pågått.
Självklart ger ett långsiktigt och uthålligt drev effekt. Det har sin egen logik där det ena ger det andra. Nya uttalanden produceras i en strid ström och där slutmålet är att Håkan Juholt ska avgå. Så ser den spelplan som nu riggas i tv-soffor och i de större medierna ut. Men det finns en annan spelplan där varken intrigspelens eller mediadramaturgins mästare drar i trådarna eller bestämmer villkoren. Och det är där Håkan Juholt befinner sig just nu!
Han möter nu partivänner och väljare i Folkets Hus eller skolaulor runt om i hela Sverige. I regel är det mycket bra möten med både värme, gemenskap och applåder. Hoppet om ett annat Sverige finns där. Det är framtidens politik som diskuteras. Det finns en insikt om att ett annat Sverige är möjligt om vi håller ihop.
Attackerna mot Håkan Juholt och socialdemokratin är därför inte över. Ytterst handlar det om att knäcka en politisk linje som inte innebär anpassning till den politiska agenda som utvecklas i nyliberala tankesmedjor. Därför ligger det något djupt sunt i att som alternativ möta människor runt om i hela landet för en dialog, när det blåser som värst. Det är om något att stå rak i vinden. Vi tycker det står för en annan kvalitet än det som förmedlas via skvallrande spinndoktorer eller självutnämnda politiska experter för att sedan bli en ny akt i något medialt drama. Håkan Juholt har som kongressvald partiordförande vårt fulla stöd!"

Peter Hultqvist
Ordförande för socialdemokraterna i Dalarna
Ann-Kristine Johansson
Ordförande för socialdemokraterna i Värmland

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen, borgerlig media, media,propaganda,

2 kommentarer:

aaxson sa...

Allvarligt tror du själv på detta? S tappar mer och mer. På nätet anses alliansens bästa vän vara Juholt, för med honom kommer aldrig S över 30 %. Länge sedan röstade jag på Jonas Sjöstedt när han kanditerade till EU parlamentet, och jag tror Jonas kan ta en del röster fr S. Vad kvarstår då? Har du hört Leif Pagrotsky om jobbskatteavdragen?

Kaktusblomman sa...

Jag tycker att S ska vara tydliga om jobbskatteavdraget,men det verkar som Pagrotsky är rädd för att väljarna ska svika.Inte helt obefogat.Många ser mest til sin egen plånbok och skiter i de gamla och sjuka.

Personligen tycker jag att man får undersöka vilken väg som är bäst att gå,men jag vill inte ha några jobbskatteavdrag! Som förtidspensionär får jag inga skattesänkningar.