tisdag 9 augusti 2011

Media borde granska drottningens utredning närmare

Drottningen har under det senaste halvåret med privata medel sökt i arkiv i Tyskland och Brasilien och i sin fars efterlämnande brev och papper för att få en fullständig bild av sin familjs historia. Hon har haft hjälp av ett flertal personer med att värdera och komplettera materialet.
Drottningen har funnit en rad icke tidigare publicerade dokument som bringar större klarhet i hur övertagandet av fabriken i Berlin gick till. De visar att den tidigare ägaren Efim Wechsler kunde resa  ut ur Tyskland tack vare affären med Walther Sommerlath. Han fick familjen Sommerlaths brasilianska kaffeplantage och tre tomter i utbyte mot fabriken. Det innebar att han erhöll inresetillstånd till Brasilien och kunde emigrera strax före andra världskrigets utbrott.

Överlåtelsen av kaffefarmen och tomterna skedde till Efim Wechsler, som också represterades av en advokat, och försäljningen registrerades den 10 juni 1939. Några likvida medel tycks inte vara inblandade i transaktionen

Men enligt GP tvingades Wechsler att betala för att få utresa. Efim Wechslers fick enligt de tyska reglerna bara föra ut tio mark, resten av hans tillgångar fördes över på ett så kallat Sperrkonto som han inte förfogade över. För att kunna betala den särskilda skatten till tyska staten på 25 procent av förmögenheten, som gällde för dem som lämnade Tyskland, måste Wechsler ta lån på 10 200 mark med den fastighet som han formellt ägde i Berlin som säkerhet.En tysk riksmark skulle idag värderas till 3,70 euro, det vill säga omkring 35 svenska kronor. det var alltså ingen bra affä för Wechler, Däremot måste ju Sommerlath ha tjänat på det?

Det framgår inte heller vad den ska kaffeplantagen var värd? Det skulle vara intressant att jämföra värdet på kaffeplantagen han "bytte till sig" och fabriken han lämnade? jag tycker att media godtagit detta alltför lätt och som alltid håller kungahuset om ryggen.

Bloggar: , ,demokrati,,, Intressantdebatt, demokrati,

Inga kommentarer: