måndag 15 augusti 2011

Drottningens pappa ingen hjälte!

Undersökningen som presenterade bevis för att Walther Sommerlath gav judiske Efim Wechsler möjligheten att utvandra till Brasilien splittrade opinionen. Många forskare och journalsiter reagerade över den förenklade beskrivning som gavs med slutsatser som alla inte kan ställa upp på.

Professorn i historia, Thomas Lindkvist, förklarar att många tyskar såg möjligheter till att göra sig en vinst när judar fördrevs från deras verksamheter.Han säger vidare ttt "  De nya uppgifterna förändrar ju inte att han var med i nazistpartiet och en person som flyttar tillbaka till Tyskland vid denna tidpunkt måste ju förutsättas inte ha en allt för negativ inställning till den nazistiska regimen.

Journalisten och författaren Henrik Arnstad,  går längre i sin kritik:

"– Det som är nytt i artikeln är den hjälp som Walther Sommerlath skulle ha bidragit med till en utsatt jude. Att överta judisk egendom på det sättet var en del av det våld som bedrevs av tyskarna innan andra världskriget bröt ut. Att säga att Walther Sommerlath skulle ha hjälpt en jude är en typ av information som jag, och andra historiker, vänder oss mot."

Min slutsats blir i alla fall att Sommerlath tog chansen att göra en bra affär och att han dessutom flytttade tillbaka till Tyskland som öppet deklarerade judehatet, tyder på en välvilllig inställlning till nazismen.

Bloggar: , ,demokrati,,, Intressantdebatt,kungahuset

Inga kommentarer: