måndag 22 augusti 2011

ADHD-en slaskdiagnos?

Antalet barn med diagnosen ADHD har ökat lavinartat de senaste åren. Mellan 2005 och 2009 skedde en ökning bland 12–16-åringar med över 100 procent. Ett hundra procent!Men det är ingen som tror att det skett en faktisk ökning av barn med ADHD utan att det beror på en ökad kunskap om diagnosen som lett till detta.

Att genom ett antal besök hos en specialist ställa diagnosen ADHD på ett barn med ”rätt symtom” har blivit en affärsidé så god som någon, men vi måste också tänka långsiktigt på de här barnens framtid, anser skribenten Christina Wahlström. Som systemet ser ut i dag så har skolan extremt svårt att sätta in extra resurser till ett barn om det inte finns särskilda skäl, som en diagnos. För att snabbt komma till rätta med ett ”problembarn” som har extra behov av stöd så är en ADHD-diagnos en lösning som används alltför lättvindigt i dag, anser hon.

Det ligger mycket i det. En diagnos är för alla sjuka nyckeln till att bli trodd av Försäkringskassan och få behandling av inom sjukvården. En diagnos är grunden till alla prioriteringar inom vården och samhället.Det kan vara förödande att bli stämplad som "nörd" med Aspergers eller "vildhjärna# med ADHD. Men det är farligt och onödigt att samhället alltför mycket låser fast sig vid diagnoser. Istället borde alla få den hjälp de behöver.

strong>Bloggar: , Göteborg, debatt, Intressant,

Inga kommentarer: