fredag 27 maj 2011

Serbien borde skämmas!

Den forne bosnienserbiske överbefälhavaren Ratko Mladic, 69, har gripits. "Slaktaren från Srebrenica" har varit på flykt sedan 1995 – efterlyst för ett av de värsta folkmorden i modern tid. Det är skamligt att serberna hållit honom om ryggen i femton år! En mördare och psykopat , en ny hitler som han borde ha ställts inför rätta för redan vid Bosnienkrigett slut.

Ratko Mladic presenterade sig själv som Milorad Komadic när han togs av polis.Men ett dna-test fastställde att det var rätt person som gripits – Europas mest jagade krigsförbrytare.Mladic sitter nu häktad hos den serbiska säkerhetstjänsten BIA och kommer i eftermiddag att möta en domare.

Ratko Mladic, 69, har varit på flykt från krigsförbrytartribunalen i Haag sedan 1995, då han efterlystes för folkmord under massakern i Srebenica och krigsbrott i samband med belägringen av Sarajevo.
Närmare 30 000 människor tros ha mördats under dessa krigsförbrytelser. Mladic är sedan dess den hetast efterspanade misstänkte krigsförbrytaren som är efterlyst av FN:s krigsförbrytardomstol och Serbien har varit under hård press att gripa Mladic om landet ska få inträde i EU.

FN:s chefsåklagare Serge Brammertz har riktat kritik mot serbiska myndigheter att de inte gjort nog för att gripa Mladic som han trott har gömt sig i landet med hjälp av extremister som ser honom som en hjälte. Sedan i oktober 2010 är myndigheternas pris på Mladics huvud 10 miljoner euro – cirka 90 miljoner kronor.Till slut blev trycket från omvärlden för stort och han greps.Det är inte klokt att ett land kan skydda en krigsförbrytare utan att omvärlden ingrper.

Bloggar: , ,demokrati,,, Intressantdebatt,

Inga kommentarer: