tisdag 24 maj 2011

Inför specialbrottstolar för misshandlade kvinnor!

Mäns våld mot kvinnor kostar samhället mellan 2,7 och 3,3 miljarder kronor varje år. Rättssamhället styrs i dag av fullständigt inkompetenta nämndemän, jurister och domare som inte har en aning om vilka mekanismer som finns bakom våld i nära relationer.

Lösningen, enligt artikelförfattaren "Sara" på Aftonbladets debattsida är:
  • Det finns ingen quick-fix, men agerar ingen fortsätter övergreppen på misshandlade kvinnor i domstolar dagligen.

  •  Inför specialdomstolar eftersom brottet är så komplext. I våldsamma relationer förekommer ekonomiskt, fysiskt, sexuellt och psykiskt våld samt våld på barn och husdjur. Har man inte kunskap om detta ska man heller inte döma sådana mål.

  • Inse att männen är återfallsförbrytare. Det finns fler anmälningar från kvinnor än det finns anmälda män. Se till att de får adekvat hjälp första gången de döms och sluta minimera deras ansvar.

  • Skydda barnen. Han slår, men kan vara en bra pappa ändå tycker lagen som är stenhård i sin tolkning av framförallt rätt till umgänge. Men våld föder våld. Det vore intressant att se hur många av männen som slår som sett sin mamma bli slagen eller blivit slagna själva. Dessa övergrepp bara fortsätter om ingen sätter stopp.

  • Se till att utsatta kvinnor som anmäler direkt får veta vad som kommer hända och vem hon kan vända sig till. Kvinnan behöver allt stöd och hjälp hon kan få och hon behöver framförallt få träffa kunniga människor som tror henne.

  • Prioritera brotten. Att det ska ta ett och ett halvt år innan huvudförhandling hålls är horribelt. Att kräva av någon som dagligen varit utsatt för våld och kränkningar att minnas exakta datum och tidslag är ett rent hån.
Detta är mycket berättigade krav!

Bloggar: , ,debatt, demokrati,,
Intressant,

Inga kommentarer: