fredag 16 juli 2010

Lagliga sexköpets smutsiga baksida blottas i Holland

Lagliga sexköpets smutsiga baksida blottas i Holland Brott och straff 

Man häpnar över denna totala okunskap om vad prostitution innebär. Många förespråkar att prostitution ska legaliseras och odlar myten omde lyckliga horan. Enligt Aftonbladet har journalisten Martin Klepke flera gånger besökt Red light district i Holland tillsammans med Anke Manschot, journalist på den feministiska tidningen Opzij. I åratal har hon intervjuat kvinnor från glädjekvarteren, men under alla dessa år bara träffat en enda kvinna som sagt sig vara nöjd med sitt yrke, åtminstone ibland.

Myriader av undersökningar visar i stället en annan bild: En tredjedel av sexköparna själva upplever att kvinnorna arbetar under tvång, enligt en undersökning från organisationen Soa aid. Många säger att de ofta upptäcker blåmärken efter hugg och slag mot kvinnorna. På drygt 10 år har 57 prostituerade hittats mördade och varje år försvinner långt fler, dock utan större rubriker. Säg vilken annan yrkesgrupp som skulle kunna decimeras på samma sätt utan att samhället reagerar?

Under sex veckor följde tidningen de Volkskrant med sedlighetspolisen medan de patrullerade. Utifrån de tillslag som gjordes konstaterade journalisterna att mellan 70 och 80 procent av de prostituerade var tvingade till sin verksamhet.

Naturligtvis är det pengar som står bakom synen på att prostitution bör legaliseras, lägger gigantiska summor på lobbyarbete för att förmedla bilden av den lyckliga horan som är frivilligt prostituerad och påstås kalla sig feminist.


Ett argument som sällan hörs i Sverige, men som är desto mer frekvent i Nederländerna, är att prostitution hindrar våldtäkter.

Män, sägs det, skulle våldta många fler vanliga hederliga holländskor om de inte fick ligga med rumänskor i glädjekvarteren. Men antalet våldtäkter per tusen invånare är högre i Nederländerna än i Sverige. Andelen holländska män som åker till Thailand och andra asiatiska länder som sexturister är också högre i Nederländerna än i Sverige.

NEJ, till legiilsering av prostitution, skärp straffet för torskarna och förläng prescriptionstiden för sexköpsom är löjligt kort (två år).

Bloggar: , , , Regeringen, val 2010,

Inga kommentarer: