torsdag 23 juli 2009

Utbildning, rätt kost och vänner förbättrar minnet

Forskningsprojektet Betula, som pågått i tjugo år, ska kartlägga hur människans minnesförmåga utvecklas genom livet. Det startade i Umeå och bygger på olika tester som genomförts på 5 000 personer i åldrarna 25–100 vart femte år.

Resultatet visar att utbildning, kost och livssituation har en stor påverkan. Bl a blåbär innehåller mycket av en typ av antioxidanter som är speciellt bra för minnet.

Generellt är högutbildade med ett rikt socialt liv bättre på att komma ihåg olika händelser i livet än andra.Dessutom gynnas ofta ensambarn eftersom de fått mer uppmärksamhet från sina föräldrar. Det leder till mer kognitiva resurser som är väldigt viktiga att ha senare i livet, säger professorerna Lars Nyberg och Lars-Göran Nilsson. I så fall ligger jag väldigt bra till. Jag har visserligen syskon, men är "sladdbarn" och räknas därför som ensambarn. Kan däremot inte säga att jag har speciellt bra minne, men det beror på mina trafikskador. Smärta och tidigare skallskada förbttrar inte minnet precis.

Den största nyheten är i alla fall att dagens generation minns bättre än den förra och så kommer det att fortsätta.

Bloggar: , , ,

Inga kommentarer: