tisdag 2 november 2010

Sakine kan hängas på onsdag!

Iranska människorättsaktivister i exil uppgav på tisdagen att avrättningen av den dödsdömda Sakineh Mohammadi Ashtiani kan ske redan denna vecka. "Om ett beslut har fattats, kommer avrättningen att ske på onsdag" sade Mina Ahadi och hänvisade till ett brev som sänts från en domstol i Iran till staden Tabriz där Mohammadi Ashtiani sitter fängslad, dömd för otrohet. Protestera!

Flera protestaktioner är nu på gång. I Paris inleddes i dag en marsch för Sakineh från iranska ambassaden i Paris. Den arrangeras av kvinnoorganisationer. På torsdag i Stockholm äger en protest rum klockan 14 vid riksdagen, mot att en grupp iranska parlamentariker välkomnas på besök från Teheran.

Ingen ny information om Sakineh har kommit ut på flera månader. Hon har varit fängslad i staden Tabriz sedan 2006, för en otillåten kärleksrelation. Det enda säkra är att den steningsdömda kvinnans tillvaro inte blivit säkrare eller bättre, sedan hennes öde blev känt i somras.

  • Sedan i augusti har Sakinehs två barn och även advokaten nekats att träffa eller ens tala med henne.

  • Samtidigt försvann handlingar om åtalet mot Sakineh från advokatkontoret och även från domstolen och polismyndigheten, vilket tolkas som att helt nya uppgifter skulle fabriceras.

  • 10 oktober arresterades sonen Sajjad och advokaten Houtan Kian, under ett samtal med två tyska journalister. Ingen av de fyra har släppts.

  1. Ingen vet var Sajjad befinner sig. Advokaten har förts till fängelset i Tabriz – där hans klient Sakineh redan sitter sedan drygt fyra år
Läs mer här

Bloggar: , ,debatt, demokrati,, , , Intressant, koranen

Inga kommentarer: