fredag 23 april 2010

Kemikalier orsakar könbyte hos aborrar

80 procent av abborrarna i amerikansk flod är på väg att byta kön. Anledningen tros vara utsläpp i floden från kemikalier som används i jordbruk och industrier. Det är forskare i USA som har gjort upptäckten.
Forskarna tror att fiskarna har påverkats av medicinrester från exempelvis p-piller och andra kemikalier man har funnit i USA, skriver Miljöaktuellt.

Fiskbiologen Vicki Blazer vid myndigheten US Geological Survey efterfrågar mer forskning för att hitta exakt vad som skapar förändringen. De menar att det troligtvis är själva mixen av kemikalier som är orsaken, och att det är kemikalier som används i hemmet och från industrin och jordbruket.

Vicki Blazer tror dock i första hand att det beror på olika gödnings- och bekämpningsmedel från jordbruket. Forskningen tyder på att det inte är en isolerad företeelse i just Potomac-floden. Liknande deformationer finns i en tredjedel av de 111 vattendrag man har undersökt i USA.

Detta kan hända i Sverige också efetrsom vi släpper ut läkemedel och andra kemikalier utan rening i våra vattendrag. När ska läkemedelsbolagen ta sitt ansvar och förändra tillverkningen av läkemedel så de inte förgiftar miljön?

Bloggar: , , , , , intressant, , medicin, läkemedel, läkemedelsindustrin

Inga kommentarer: