lördag 27 mars 2010

Våldtäktsoffer blev mobbade av hela Bjästa

14-åriga Linnea blev våldtagen på en skoltoalett. Men när hon anmälde övergreppet och våldtäktsmannen dömdes förlorade hon sina kompisar och vuxenvärlden vände henne ryggen.  Hon blev mobbad och förtalad av hela Bjästa, som samhället heter. Till slut tvingades hon flytta 50 mil för att komma undan allt hot och förtryck. En annan följd av samhället brist på stöd är att en annan tjej senare blev våldtagen av samma kille, men han var ju så "gullig" och " snäll". Inte kunde han ha gjort något!

Det är någon fundamentalt fel i samhället när offret blir misstänkliggjort och får stå där med skammen, medan förövaren hyllas som en hjälte och får allt stöd! I det här fallet var han dessutom dömd för våldtäkt först en gång, och sedan en gång till, och ändå trodde folk mer på honom än på offren!

Vi har inte kommit längre i samhället än att kvinnor fortfarande ses som mindre värda än män. Skolan och Kyrkan svek den unga tjejen totalt. Genom att inte göra något, trots allvarlig mobbing, och "förhålla sig neutrala" som de sa, tog de i själva verket ställning för förövaren och legitimerade våldtäkten så att han kunde fortsätta. Se också Tv-programmet Debatt här: http://svtplay.se/t/103450/debatt. Hur kan en våldtäkt få ett helt samhälle att vända sig mot det 14-åriga offret? De vuxna som borde ha satt stopp för detta har svikit ungdomarna. Flickan kränks därför ytterligare. Vore det ett mord eller en misshandel skulle man inte ha skyddat förövaren på samma sätt. Samma sak sker på andra platser i landet och bör därför uppmärksammas

Bloggar: , , , ,

Inga kommentarer: