måndag 15 mars 2010

Upprop mot övergrepp på kvinnor i krig

Kvinnors säkerhet alltjämt är en marginell utrikes- och säkerhetspolitisk fråga. Nu måste EU med Sverige i spetsen handla, skriver 24 kända svenskar. Som vanligt är det inte lika viktigt att skydda kvinnor och barn som oljekällor och andra ekonomiska intressen i utlandet.Kvinnan står inte högt i kurs hos männen som behandlar sina djur bättre i många länder.

Uppropet kräver att Fn ökar stödet till lokala kvinnorättsaktivister och deras organisationer i konfliktområden som spelar en avgörande roll för att stärka kvinnor och främja de mänskliga rättigheterna. De  kräver också att ansträngningarna ökar för att fler personer som misstänks för att ha begått sexuella övergrepp i krig och konflikter ställs inför rätta.

Ett annat förslag är att Margot Wallström ska ge resurser till FN:s nyinrättade särskilda representant i frågor som rör sexualiserat våld i krig. Till exempel, inrätta en kommission mot massvåldtäkter efter samma modell som kommissionen mot massförstörelsevapen, vilken utrikesminister Anna Lindh initierade 2003. En kommission kan kraftsamla och ta fram realistiska målsättningar för hur våldet ska bekämpas.

Mycket bra förslag! JAG STÖDER UPPROPET HELHJÄRTAT HJÄLP TILL ATT SPRIDA DET!

Bloggar: , ,, ,

Inga kommentarer: