fredag 26 februari 2010

Nästa generation ska bli historielösa stackare

Det nya förslaget till läroplan för grundskolans undervisning i historia är ett frontalangrepp på det svenska kunskapssamhället, skriver Dick Harrison i Expressen.
Genom att brutalt eliminera elevers möjligheter att tillägna sig de mest grundläggande insikterna i antikens och medeltidens historia urholkas basen för kommande generationers förmåga att orientera sig i tid och rum. Nutidsmänniskans förutsättningar att tillvarata den reservoar av mänskliga erfarenheter som utgörs av historien försvinner.

Jag kunde inte ha uttryckt det bättre själv! Det är rena vansinnet att ta bort det som grunden för vår kultur och som gör att man förstår varför det ser ut som det gör här i världen!Berättelser från Antiken har t ex inspirerat författare och filmmare i alla tider, även nu. t ex Dramat om Kung Oidipus är oerhört raffinerat och spännande skrivet. Men även kunskaper om det romerska och grekiska samhället är ovärderliga liksom medeltiden och renässansen. Nästan all litteratur har influerats av skrifter från historisk tid. Hur kan man vara korkad som utredare? Men det är väl en ungmoderat som inte tycker det är intressant med historien och att allt gammalt ska bort.

Harrison skriver vidare:

Antikens medelhavskulturer, inte bara den grekisk-romerska utan i lika hög grad den främreorientaliska, utgör vaggan för hela den moderna västerländska civilisationen och för alla övriga kulturer vars historiska erfarenheter har färgats av judendom, kristendom och islam. Här föddes och utvecklades de religioner, filosofier, politiska idéer - allt från diktatur till demokrati - och ekonomiska system som bär upp hela det nuvarande samhället i Västerlandet, Mellanöstern och Nordafrika. Kunskapen om dessa gemensamma rötter, och insikterna i hur de har utvecklats parallellt - ibland i konflikt, ibland i fruktbar vänskap - in i nutiden, är det bästa motgift jag kan tänka mig mot samtidsfixerad främlingsfientlighet
Kan inte annat än instämma i ovanstående! Än finns det tid att protestera mort dumheterna! Gör det för att våra barn inte ska ha sin framtid i kulturellt mörker. Tala om medeltiden!
Bloggar: , ,Intressant, debatt, demokrati,mänskliga rättigheter

2 kommentarer:

Michael sa...

Nästa generation kommer slakta politikerna, titta pbara på kristianstads polisstation, folk börjar vakna.

Kaktusblomman sa...

Hur ska man förstå varför vi det är rasism, etiska utrensningar och brister i jämställdhet/jämlikhet om man inte känner till historien? Folk har tex krigat i alla tider pga religionen och i antikens Grekland var kvinnor och slavar jämbördiga.

Att unga vänder sig mot samhället är inte konstigt med den omänskliga människosyn som Alliansregeringen förespråkar. Nu är det rumsrent att sätta åt sjuka , arbetslösa och handikappade. Bort med solidariteten och medmänskligheten. Regeringen gynnar istället de som redan har pengar och arbete, vilket sänder signaler att du är värdelös om du inte arbetar. Det är en väldigt orättvis politik.

Är det denna händelse du menar? http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6673917.ab