torsdag 11 februari 2010

12-årig flicka bortgift med 80-åring

I fjol giftes den unga flickan bort med sin pappas 80-årige kusin. Flickans familj fick 170 000 kronor i hemgift för dottern och hon flyttade ihop med sin nye make i Buraidah i Saudiarabien. En kort tid därefter meddelades att äktenskapet fullbordats.
När flickans föräldrar separerade kom det fram att äktenskapet arrangerats utan mammans godkännande och hon och flickan ansökte om skilsmässa. Men så plötsligt drogs ansökan tillbaka och flickan ska ha sagt till domstolen att äktenskapet med den 68 år äldre mannen ingåtts med hennes goda minne.

Trots det har nu för första gången i landets historia en statlig människorättsorganisation hyrt en advokat för att hjälpa den unga bruden att få skilsmässa, rapporterar Times, och ett stort antal människor har engagerat sig i kampen mot barnäktenskap.

I Saudiarabien finns ingen åldersgräns när det kommer till att ingå äktenskap. Det här fallet kan därför bli både banbrytande och prejudicerande. Förhoppningen är att en ny lag kommer att införas som säger att ingen under 18 år får gifta sig.  Det är skamligt att flickor/kvinnor behandlas som slavar och inte får välja själva vem de ska gifta sig med.

Bloggar: , ,, ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är bra att de anlitat en advokat för att fa rätsida pa det här.
Tyvärr verkar detta vara ett av alla de fall där desperata föräldrar säljer sina barn till äktenskap. Jag tvivlar pa att flickan fatt den där hemgiften iallafall - vilket hon ska ha enligt islam.
Att hon och mamman lämnade in ansökan om skilsmässa borde vara ett tydligt tecken pa att nagot inte star rätt till och staten borde ha gripit in! Särskilt som ett äkenskap utan fruns samtycke inte ens är giltigt enligt shariah sa borde de undersökt det hela noga.
Saudiarabiens stormufti (högsta religiösa ledare) föreslog att eftersom tvangsgifte är förbjudet enligt islam sa borde fäder som försöker tvinga sina söner/döttrar sättas i fängelse, undrar om det nagonsin kommer att kunna implementeras. Olyckligtvis blir nog tvanget svart att bevisa, da sma flickor saklart känner en press av familjen att lyda och da säkert inte anmäler eller protesterar mot äktenskapet.
Min svärmor blev tvingad in i ett äktenskap trots sina protester, och hennes liv blev en tragedi. Hur man kan tvinga sina barn till att gifta sig och spendera hela sina liv med nagon de absolut inte ens vill prata med, är ett mysterium för mig. Nagonstans under allt vill nog alla föräldrar sina barns bästa, men sadant här visar ju hur fruktansvärt fel det kan bli..
//Tasnim
(http://tasnim.blogg.se)

Kaktusblomman sa...

Allt bottnar nog i att kvinnan är underordnad mannen i muslimska länder (även i västerländska,men inte lika öppet). Män tror att de vet vad som är bäst för flickan/kvinnan.Systemet är så ingrott att det inte ifrågasätts, samtidigt som männen har fördelar av det också. Det ska man inte glömma.

Medvetet undnhåller man flickor utbildning. De får t ex inte lära sig läsa,bara för att kunna hållas på plats. Med våld och hot om våld kuvas de att lyda.Det är slaveri, inget annat.

Men ett ljus i mörkret är att flickor demonstrerat i Jemen. Skriver om det i mitt senaste inlägg.

Hur har du det själv?

Hälsningar

Kaktusblomman