måndag 11 juni 2012

Resistenta bakterier i avloppsslam


SLU-forskare har de senaste åren undersökt ett tiotal avloppsreningsverk och kan konstatera att anläggningarna sprider både antibiotikaresistenta bakterier, virus och parasiter.

Reningsverken som undersöktes låg i Östersjöområdet, de flesta i Sverige. I det vatten som släpps ut i sjöar och vattendrag från de svenska reningsverken förekommer bland annat salmonella, E. coli och enterokocker samt campylobacter. E-coli-bakterierna är ofta resistenta mot åtminstone någon substans och i extremfallen kan de vara motståndskraftiga mot ett tiotal olika antibiotika. Vanligast är resistens mot sulfa.

SLU-forskarna har i sina studier också hittat salmonella och antibiotikaresistenta bakterier i musslor samt i tarmsystemet hos fisk som fångats i närheten av avloppsreningsverk.

Forskarna konstaterar att kunskapen är relativt god vad gäller antibiotikaresistens hos lantbrukets djur men att den är sämre vad gäller hur dessa bakterier sprids i miljön, exempelvis via gödsel till vatten. Problemen med smittsamma mikroorganismer i miljön och vilken betydelse det kan ha för människor och djurs hälsa kräver fördjupade studier, enligt forskarna på SLU.

Bloggar: , , opinion, , intressant,   ,

Inga kommentarer: