tisdag 10 november 2009

Nästa steg är att privatisera sopbolagen också!

Nu säljs Apoteken ut av regeringen för en spottstyver , vilket bara gynnar riskkapitalbolagen.
Det totala försäljningspriset uppgår till 5,9 miljarder kronor.Apotek Hjärtat, som ägs av riskkapitalbolaget Altor, blir den största aktören med 208 apotek och en omsättning på 7,1 miljarder kronor och 1 500 anställda.Kronans Droghandel köper 171 apotek. Kronan ägs av Oriola och Kooperativa Förbundet. En annan köpare är Medstop Holding som ägs av Segulah, också det ett riskkapitalbolag. Den fjärde köparen är Vårdapoteket Norden, ägt av bland andra Investor. Ett riskkapitalbolag tjänar mest på att köpa och sälja och är inte intresserad av att förbättra företagen.

Snart är det de kommunala sopbolagens tur att privatiseras. Nu ägerar "Återvinningsindustrierna" för att Göteborgs sophantering ska privatiseras med argumentet att det blir billigare för kommuninnevånarna. Något vi inte har sett när det gäller andra privatiseringar.

Sopor har blivit en värdefull energiråvara. Privata företag vill ta över och strider med hjälp av lobbyister för att ta över kommunernas ansvar och de är på god väg att lyckas.
Soppåsarna har forslats till Sysavs förbränningsugn. Energin därifrån värmer upp fyra av tio hem i Malmö och Burlöv. Sopor har blivit en värdefull energiråvara. Privata företag vill ta över och strider med hjälp av lobbyister för att ta över kommunernas ansvar. Och är på god väg att lyckas.


Insändare i lokaltidningar, anmälan till EU-kommissionen, anställning på regeringskansliet. Sydsvenskan avslöjar hur lobbyister gjort privata företag till vinnare i striden om dina sopor. Till sommaren kan det sista av kommunernas kontroll försvinna.

Skrivelsen från EU-kommissionen sommaren 2007 faller tungt på utrikesminister Carl Bildts (m) skrivbord. Enligt kommissionen bryter Sverige troligtvis mot EU:s direktiv genom att tillåta svenska kommuner att inte följa upphandlingslagen när det gäller sopor.

Regeringen agerar snabbt. På två månader görs Konkurrensverket till ny kontrollmyndighet för upphandling. En utredning startas om hur de som inte handlar upp kan bestraffas och Konkurrensverket börjar snabbt agera mot utvalda kommuner. Bakom EU-kommissionens skrivelse ligger ett par års metodiskt arbete från lobbyister i de privata sopföretagens tjänst. Se också :
Sopavfall ska konkurrensutsättas och Renovas gräddfil dyr för invånarna

Bloggar: , ,debatt, demokrati,,, , Regeringen,

1 kommentar:

Anonym sa...

Japp, har precis fått första räkningen från Renova.
Man kan bli vansinnigt för mindre.