Julmaten och jultraditionerna har ändrats under åren för hur många är det egentligen som pigan Alva i Madicken, står och garnerar ett grishuvud innan julafton? Förr var även julen förknippad med onda och goda andar. Så därför ritades kors över alla dörrar för att skydda sig mot de onda krafterna.
Tidigare åt man kalvstek och korngrynsvälling till jul. Potatis ville man inte äta för det var vardagsmat. Idag äter vi potatis både till vardag och fest. Julafton heter dopparedagen är för att då samlades familjen i köket där man doppade brödskivor i spadet efter julskinkan. Det hände även att man kollade på fettet som flöt i spadet för se vad som skulle hända i framtiden. Jag minns också att vi spådde framtiden på nyårsafton genom att hälla smält bly i vatten. Då uppstod fanatifulla figurer som man kunde tyda. Man sprang och klappade på granngårdens dörrar och kastade in julgåvor genom dörren, därav namnet julklapp. Det gjorde jag också när jag växte upp. Det var jättespännnade att "dompa".
Innan Kalle Anka kom, läste man jultidningar och rimmade till gröten. Nu säljer skolbarnen också jultidningar, men konkurrensen är mycket större av dataspel och böcker, så de är svårsålda.
Visst finns väl en del traditioner kvar än idag? Men vi är kanske inte lika skrockfulla? Jag gör tex fortfarande "Dopp i grytan", genom att doppa tunnbröd i skinkspad som är kryddat med kryddpeppar. Det äter jag sedan med skinka och senap.Jättegott!Idag tog vi sista biten av skinkan och åt upp alla rester av julmaten framför ishockeyn på TV. Nu är det planeringen av nyåret som gäller.Vi är bortbjudna till lunch i alla fall. På kvällen ska vi äta något gott. Som det ser ut nu blir det hälleflundra med bacon och vitvinssås till huvudrätt i alla fall.
samhälle
hälsa
forskning
2 kommentarer:
Ett Gott Nytt 2009!
Kramar!
Gott nytt år!
Kram Nonna
Skicka en kommentar