Syrebristen i Östersjön har aldrig varit större än nu. Fiskarna och annat djurlivet dör undan för undan, liksom växterna som finns i havet. Men det är inte en effekt av klimatförändringen, utan av ökade utsläpp av näringsämnen och gödsel. Det visar forskare vid Göteborgs universitet som kartlagt Östersjöns havsklimat sedan 1500-talet. I Östersjöns avrinningsområde bor det 85 miljoner människor. Folkmängden gör stora mänskiga avtryck i Östersjöns havsmiljö. Det visar forskaren Daniel Hansson vid Institutionen för geovetenskaper, som med hjälp av nya metoder kartlagt Östersjöns havsklimat från 1500-talet och framåt.
Den främsta orsaken till syrebristen och de stora döda bottnarna är att utsläppen från jordbruk och orenat avloppsvatten ökade kraftigt, inte minst i samband med en ökad användning av konstgödsel i mitten av 1900-talet, säger Daniel Hansson. Ännu ett argument för att skippa konstgödsel och spridning av avloppslam!
Bloggar: hälsa, samhälle, miljö, hälsa, politik, intressant, forskning, miljö, politik, Göteborg,jordbruk, odlingsmark, ekologisk odling, SLU, lantbruk, vetenskap
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar