I SVT:s uppdrag Granskning tog man förra veckan upp FN-anställdas sexköp . Hittills har FN:s medlemsstater misslyckats med att skydda kvinnor i krigs- och konfliktområden från sexuellt våld. Detta trots flera kraftfulla resolutioner i Säkerhetsrådet. I Kongo räknar man med att mellan 200 000 och 500 000 kvinnor och flickor våldtagits och torterats sedan den väpnade konflikten bröt ut 1996. För att skydda dem, är FN:s fredsbevarande styrka MONUC på plats. Men även Polisen och Folke Bernadotte-sällskapet, som inte ens har klara regler.
Internationell personal bidrar till exploateringen av utsatta kvinnor, som de egentligen är satta att skydda, både i Kongo och i andra konfliktländer, menar Lena Ag, från "Kvinna till kvinna".
FN:s har stränga regler som förbjuder privat umgänge med lokalbefolkningen. Förra året öppnade FN också en webbsida där alla anklagelser om övergrepp ska publiceras för att allmänheten i medlemsstaterna ska kunna se vad som pågår. Men ändå fortsätter problemen.
Kvinna till Kvinna menar att bristen på handling blottlägger en dubbelmoral hos såväl FN:s medlemsstater som bland FN:s egen personal. Den bygger på en patriarkal uppfattning om den manliga sexualiteten och rätten till kvinnors kroppar. De sexuella övergreppen kan handla om allt från att kräva sexuella tjänster av den kvinna man anställt som tolk eller hushållerska, att köpa sex av fattiga, utblottade kvinnor till att begå våldtäkter på kvinnor i ett flyktingläger.
Lena Ag tycker att cheferna för FN:s missioner måste hållas ansvariga för brott som begås mot FN:s egna riktlinjer om nolltolerans mot sexuell exploatering. FN-missioner måste ha en jämn könsfördelning och all personal ska också utbildas i mänskliga rättigheter och jämställdhet. Stöd måste också ges till nationella initiativ i konfliktländer för att lagföra sexualiserat våld som de krigsförbrytelser de är, menar hon.
Ingen grips ,ingen ställs till rätta, övergreppen får fortgå år efter år. Är mannen i gemen ett omänskligt monster som saknar etik och moral? Att inte göra något åt saken innebär ett tyst godkännande!
Läs också Kan alla män tänka sig att köpa sex?
Bloggar: samhällepolitik ,Intressant, debatt, demokrati,mänskliga rättigheter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar