Nu börjar resebolagen få upp ögonen för sociala förhållanden på turistmålen.Samtidigt som egyptierna kämpade för demokrati på Tahirtorget låg många svenskar på stranden i Hurghada och solade. Frågan om semesterresor till diktaturer har fått ny aktualitet de senaste veckorna. Det handlar om till exempel Egypten och Tunisien, Marocko, Thailand och Kuba.
Personligen skulle jag aldrig åka till en diktatur eller ett land som tex särbehandlar kvinnor, Turkiet hör också dit.Det är viktigt att mänskliga rättigheter och demokrati råder i det land jag ska åka till.Annars bidrar jag med mina pengar till att bevara de dåliga förhållandena i landet.
Men nu finns ett nätverk Schyst resande, bestående av bland annat Ecpat, Fair Trade Center och Hotell- och restaurangfacket. Grundinställningen hos Schyst resande är att turism och resande är en positiv kraft som skapar möten mellan människor och bidrar till en positiv ekonomisk utveckling.
Årets tio utnämnda:
Argentina
Barbados
Chile
Costa Rica
Dominicia i Västindien
Lettland
Litauen
Palau, ö-grupp öster om Filipinerna
Polen
Uruguay
Källa: Ethical Traveler
Över huvud taget ska man tänka sig för om man ska öka den globala uppvärmningen genom att åka flyg.
Bloggar: hälsa, samhälle,debatt, demokrati, politik, religion, Intressant, mellanöstern
mänskliga rättigheter
1 kommentar:
Självklart att man inte vill stötta diktaturer, problemet är att genom att bojkotta länder är det folket man bojkottar i första hand. Vi i Tunisien lever av turismen som nu är obefintlig sedan revolutionen. Vi är alla glada över att diktatorn är borta men vi behöver turismen. Diktatorerna förlorar inte så mycket på uteblivna besökare men t ex mannen som säljer frukt till turisterna på stranden förlorar sitt levebröd.
Vi kan bara hoppas att turisterna hittar tillbaka hit, många har det svårt just nu.
Skicka en kommentar