måndag 6 september 2010

Smutsig valkampanj på nätet

I Sveriges Radio /P3 talade man idag om partiernas falska dubbelspel. Utåt tar de avstånd från smutskastning. Men på internet finns politiker som står på valsedlarna i höstens val och samtidigt postar nidbilder och deltar i smutskastning av sina politiska motståndare. Det visar P3 Nyheters granskning. Hör också om partiarbetaren som låtsas vara en vanlig väljare när han kommenterar och om Sverigedemokraternas taktik för att mobilisera sympatisörer på nätet.

Gemensamt för de Facebookgrupper och videoklipp på nätet som P3 Nyheter har tittat på är att de innehåller bilder, länkar och/eller inlägg som hånar eller smutskastar politiker.

Fredrik Reinfeldt hånas för sitt utseende och jämförs med Alfons Åbergs pappa. I ihopklippta bilder har Mona Sahlin kommunistuniform, djävulshorn eller flyger på en toblerone. På en bild med Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har någon skrivit "Blir jag muslim får jag våldta vem jag vill!"

I de här grupperna har P3 hittat ett tjugotal politiker som står på valsedlarna till valet i höst. Då har de bara räknat dem som är aktiva och postar inlägg i grupperna. Skulle de även räkna dem som bara är medlemmar skulle det antagligen bli många fler.

Moderaten Fredrik Lundström i Eslöv är medlem i inte mindre än sex olika anti-Mona Sahlin-grupper. I höst kandiderar han till kommunfullmäktige, samtidigt som han postar länkar och bilder i grupper mot Mona Sahlin på Facebook. Men när P3 ville ställa frågor om det la han på luren.

Han är bl a medlem i en grupp där det ligger bilder på Mona Sahlin i slöja, med djävulshorn, i kommunistuniform och en bild där det står ”Idag är Sverige Europabäst i våldtäkter. När jag tar över rodret 2010 ska vi bli världsbäst”. Han vill inte svara på varför han är med i den gruppen, konstigt nog.

Jag har aldrig varit med om en valkampanj där det har varit lika stor smutskastning som det är nu mot Mona Sahlin.Nu mobiliserar Alliansen ALLA krafter även de fula och otrevliga för att behålla makten.

Bloggar: , , Regeringen moderaterna,val 2010
opinion, valrörelsen, valkampanj, VAL, ,socialdemokraterna, intressant, arbetslinjen, rehabiliteringskedjan, alliansen,utförsäkring, valet 2010, fredrik reinfeldt, röd-gröna,centerpartiet, opinionsmätningar

Inga kommentarer: