Enligt LO-tidningen kan uppsägning och arbetslöshet bli följden när en verksamhet läggs ut på entreprenad. Efter valet 2006 tog alliansen över i Stockholm. Sedan dess har privatiseringarna gått betydligt snabbare än förra gången de borgerliga hade majoritet, mellan 1998 och 2002.
Allt fler kommuner har beslutat om samma inriktning som Stockholm: Allt som inte är myndighetsutövning eller strategiska funktioner kan lika väl skötas av andra. Det som måste finnas kvar är några tjänstemän som sköter myndighetsutövningen, som socialsekreterare och byggnadsinspektörer, några chefer och några politiker. Plus ett växande antal tjänstemän som sköter upphandlingarna. Resten kan läggas ut på entreprenad.
Stockholms stad är en av Sveriges största arbetsgivare med exempelvis dubbelt så många anställda som Ericsson i Sverige. Antalet anställda i Stockholm stad höll sig konstant mellan 2000 och 2006. Sedan minskade de med 7.000 på tre år – från 47.000 år 2007 till 40.000 år 2009. Äldreomsorgen minskade mest. Drygt 6.000 jobbade inom äldreomsorgen 2009 – 3.000 färre än 2006.
Det innebär ökad arbetslöshet för de som inte är så attraktiva på arbetsmarknaden, dsv äldre, funktionshindrade och långtidssjuka. Jag tror inte att privata arbetgivare är så intresserad av att anställa dessa när ekonomin är pressad. Det innebär också att det blir svårare att påverka verksamheten med politiska medel. Varken Sj, Telia eller Apoteket har blivit mer kundvänliga sedan de privatiserades. Se därför till att rösta bort Alliansen nöästa val innande har sålt ut alla verksamhet som bär sig. Det är i framtiden ett hot mot vår välfärd eftersom offentliga medel används för att financiera vård , skolor och omsorg. Om kommuner och landsting bara har utgifter måste de dra in på verksamheten.
Bloggar: hälsa, samhälle,debatt, demokrati, ekonomi, politik, alliansen, Regeringen, moderaterna,val 2010
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar