Gustav Sandström, själv journalist, skriver att bloggarna inte utgör någon maktfaktor i samhället eftersom de populäraste bloggarna inte handlar om samhällsfrågor utan om mode. Bloggportalens lista över de 50 största bloggarna i landet består nästan uteslutande av modebloggar. Det har sagts att bloggosfären utmanar det politiska och massmediala etablissemanget. Att den erbjuder en underjordisk genväg till maktens korridorer. Att den sätter samhällsagendan. Problemet är bara att det inte är sant, menar Sandström.
Enligt Som-institutets siffror från 2009 läser inte mer än fem procent av den svenska befolkningen bloggar på daglig basis, och ungefär lika många har någon gång skrivit ett blogginlägg. Den överväldigande majoriteten av bloggläsarna i Sverige läser alltså inte bloggar för att pejla av samhällsdebatten. De gör det för hitta en "klänning för kvällens röj på stan", skriver Sandström.
Det ligger något i det han skriver, många bloggare är unga och helt ointresserade av politik och samhällsdebatt. Men jag tror ändå inte att det är meningslöst att skriva av sig sitt missnöje med t ex Regeringens politik och Försäkirngskassans oetiska handlande mot sjuka.
Om bloggosfären var så maktlös skulle väl inte ayatollerna i Iran och de styrande i Kina stänga internet eller göra det långsammmare? Dessutom kan bloggandet tjäna demokratin och jämställdheten genom att människor i andra länder kan läsa om hur andra har det.
Bloggar: samhälle, politik,debatt, demokrati,mänskliga rättigheter, media, dator, internet, hälsa,
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar