fredag 26 februari 2010

Flickor i jemen demonstrerade

I Jemen kan en flicka giftas bort när hon är nio år, men inte söka skilsmässa förrän hon är femton. Förra veckan demonstrerade jemenitiska skolflickor för att minimiåldern för äktenskap ska höjas till 17 år. Modigt!Jemens lagar tillåter äktenskap med mycket unga flickor, men männen får inte ha sexuellt umgänge med flickorna förrän de är "lämpliga" för det. Människorättsadvokaten Shada Mohammed Nasser säger att 40 procent av flickorna i Jemen gifts bort före 13 års ålder, en del av dem bara åtta-tio år. De är ju barn!

Hälften av invånarna i Jemen lever på mindre än två dollar om dagen och många familjer gifter bort sina döttrar för att få den traditionella hemgiften, ibland är det bara för att ha en mun mindre att mätta. För flickan blir det som om hon sätts i fängelse. Hon får inte gå ut, inte leka och hon kan inte fortsätta sina studier. Att hon inte får studera är därför att hon inte ska kunna läsa böcker, tidningar eller andra media. Då kan hon ju få  "fel" ideér om jämställdhet och mänskliga rättigheter.Nej, hon ska hållas i okunnighet för att kunna utnyttjas och tryckas ner! Dessutom skärs de väl ofta i underlivet? Omskärning är den vidrigaste formen av tortyr och kvinnoförnedring.


Wafa Ahmad Ali från Yemeni Women´s Union, som länge arbetat för att minimiåldern för äktenskap ska höjas, säger att barnäktenskap är det största problem som jemenitiska kvinnor står inför.- Flickan blir bestulen på en normal barndom och utbildning. Flickorna tvingas ha barn innan deras kroppar är mogna istället för att gå i skolan och leka med andra barn. När flickorna fått sin första menstruation dröjer det oftast inte länge förrän de väntar barn. Men de är varken fysiskt färdigutvecklade eller sexuellt mogna. I Sverige kallas det våldtäkt mot barn och är olagligt.

Bloggar: , ,, ,

Inga kommentarer: