söndag 5 april 2009

Allt färre får a-kassa

De arbetslösa får i allt mindre utsträckning arbetslöshetsersättning, a-kassa. Under perioden 1999-2004 låg nivån relativt stabilt på 70 procent. Men sedan 2004 har nivån sjunkit och i fjol fick endast 55 procent av de arbetssökande a-kassa, visar en studie som Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) lämnat över till regeringen. Allra lägst andel arbetslösa som får a-kassa, 22 procent, fanns bland unga under 25 år. Bland dem över 55 år var motsvarande andel 75 procent.

Det finns enligt IAF finns flera orsaker till minskningen, bland annat att de unga och utomnordiskt födda utgjort en allt större andel av de arbetssökande på arbetsmarknaden. I båda dessa grupper är andelen som inte får a-kassa vid arbetslöshet överrepresenterade.

Rekordmånga arbetslösa får också ut mindre än 80 procent av sin forna lön i ersättning. Enligt de nya siffrorna är det hela 75 procent som slår i taket då de på sitt tidigare arbete tjänat mer än 18.700 kronor. Mer än 80 procent av 18.700 kronor ersätts nämligen inte.


Den högsta möjliga dagersättningen ligger på 680 kronor. Eftersom arbetslösa inte omfattas av jobbskatteavdraget innebär det att en arbetslös som mest kan få ut 11.000 kronor i månaden när skatten är dragen. Det är inte mycket pengar att leva på om man har lån och dyr bostad.

Bloggar: ,, , , , , Regeringen,

Inga kommentarer: