måndag 2 juni 2008

Ett rop på hjälp från försäkringskassan


En anonym handläggare från Försäkringskassan slår larm om den utsortering av sjuka människor som det ska tas beslut om den 4 juni och som ska börja gälla från den 1 juli i år. Handläggaren varnar för att den nya sk "Rehabiliteringskedjan" innebär att det blir många som faller mellan stolarna och istället hänvisas till Socialhjälp.

Det blir tre "gallringar":
1. Den första efter sex månader då Försäkringskassan ska bedöma om den sjukskrivna skulle kunna klara ett annat arbete på den reguljära arbetsmarknaden.Det kan innebära att om man inte klarar sitt ordinarie arbete, antingen inte alls eller inte på heltid, men skulle klara ett annat arbete, så förlorar man rätt till ersättning från Försäkringskassan. Detta sker trots att man kanske skulle kunna komma tillbaka till sitt ordinarie arbete efter ytterligare en tids rehabilitering.

2. Den andra "gallringen" kommer efter 364 dagars sjukskrivning. De som är sjukskrivna efter 180 dagar, ska efter 364 dagars sjukskrivning stängas ute från ersättning.

3. Den tredje "gallringen" sker efter ytterligare max 550 dagar med förlängd sjukpenning (med lägre ersättning). Försäkringskassans bedömning sker då mot hela arbetsmarknaden och hänsyn kommer inte att tas till ålder, bosättningsförhållanden, utbildning eller andra omständigheter. Det innebär att många då får vända sig till Sociala och sälja sina tillgångar.

Tidsbegränsad sjukersättning försvinner också och ingen kan vara sjukskriven mer än 550 dagar. Därefter blir det permanent sjukersättning eller arbetsförmedling/ Sociala.

Så här skriver handläggaren: "Ska vi nu kasta ut dem utan försörjning? Ska vi straffa dem för att de gav allt för arbetet och försökte vara lojala, duktiga och klara av de många gånger orimliga krav som fick dem gå in i väggen? Ska vi dra in ersättningen och skicka dem till en social inrättning som tvingar dem tömma alla sina tillgångar för att få stöd? På vilket sätt ökar detta deras förmåga att träna, kämpa och jobba för att bli bättre och återvinna sin arbetsförmåga och sitt liv?" Sätt stopp för detta innnan det är för sent!







Inga kommentarer: