måndag 26 maj 2008

Försäkringskassan får kritik av Riksrevisionen

Försäkringskassan får skarp kritik av Riksrevisionsverket för sina brister i hanteringen av arbetsskadeförsäkringen.Vad som får kritik är tex att

-Handläggningen inte är rättsäker och effektiv.Kvinnor och invandrare missgynnas och besluten är olika i olika delar av landet. Dessutom är handläggningstiden alltför lång.I Mitt eget fall fick jag vänta ett år på att få beslut om livränta.I ärenden som rör kvinnor läggs mer fokus på faktorer utanför arbetslivet, exempelvis familjeförhållanden. Det har jag också märkt efetrsom FK-läkaren skyller mina besvär på en tidigare skilsmässa och "stressad livssituation", fastän det saknas stöd för det i mina journaler.

- För vissa yrken och diagnoser saknas forskning om samband mellan arbete och skador, medan det för andra finns ny forskning som inte används vid alla bedömningar av arbetsskador.Risken finns då att arbetsskada inte beviljas trots att skadan beror på arbetet. Ett sådant exempel är långvarig smärta som sägs bero på sociala orsaker fastän den ger förändringar i nervsystemet.Whiplashskada sägs också vara "inbillning" fastän många bevisligen blir funktionshindarade och oförmögna att arbeta.

- Det är oklart vem som har ansvaret för att sammanställa, uppdatera och sprida kunskap om ny forskning.

- Det finns brister i Försäkringskassans uppföljning och rutiner som ökar risken för att ersättning betalas ut när förutsättningarna för en individ ändras.

- It-systemen är ineffektiva och otidsenliga.Det Handläggarna använder mycket tid till att föra in en och samma information i flera olika IT-system. Det saknas också ett enhetligt IT-system för att beräkna livräntans storlek. I vissa län beräknas livräntan med hjälp av miniräknare, papper och penna!

-Genom att Försäkringskassan inte samlar in information elektroniskt från andra myndigheter tar informationsutbytet onödigt mycket tid, och genom att befintlig information inte alltid används blir beslutsunderlaget bristfälligt.

- De ekonomiska incitamenten för arbete och rehabilitering är obefintliga för den som har inkomster under 7,5 prisbasbelopp eftersom ersättningen i dessa fall försvinner om inkomsten från arbete ökar.

I regeringsformen framgår att rättssäkerhet är att alla ska behandlas lika inför lagen samt att detta ska ske sakligt och opartiskt. Något som alltså inte sker idag!





Inga kommentarer: