måndag 30 januari 2012

Jobbskatteavdraget svårt att utvärdera

Det är svårt att utvärdera det svenska jobbskatteavdraget. En ny IFAU-rapport konstaterar efter en omfattande analys att det sannolikt inte går att på ett trovärdigt sätt utvärdera hur jobbskatteavdraget har påverkat sysselsättningen.

Jobbskatteavdraget infördes den 1 januari 2007 och byggdes sedan ut i fyra steg. Genom att sänka skatten på inkomst från arbete men inte på inkomst som kommer från olika typer av bidrag skulle det bli mer lönsamt för människor att arbeta. Det skulle i sin tur leda till att fler valde att träda in i arbetskraften och börja arbeta, samt att de som redan arbetade skulle arbeta fler timmar. Detta skulle i sin tur leda till en dämpad löneökningstakt och ökad sysselsättning. Ett uttalat huvudsyfte med reformen var alltså att få fler människor i arbete....

Bloggar: , Göteborg, debatt, , , Intressant, demokrati, Alliansen, Regeringen,moderaterna,

torsdag 26 januari 2012

Debatt i SvT om arbetslösheten

Med anledning av den ökande arbetslösheten har Socialdemokraterna idag kl 13 begärt en aktuell debatt. Ylva Johansson, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet debatterar mot arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, (M).

Se debatten här


Bakgrund

Arbetsförmedlingen presenterade den 7 december 2011 sin prognos för 2012 och 2013. Den är mycket dyster. Arbetslösheten förväntas stiga till 8,5 % år 2013. Utgångsläget på arbetsmarknaden är tufft då vi redan idag, efter ett drygt år av stark tillväxt av nya jobb, ändå har en mycket hög arbetslöshet på 7,6 %. Ungdomsarbetslösheten är redan nu rekordstor – mer än vad femte ung människa är arbetslös idag, och långtidsarbetslösheten har bitit sig fast.

Arbetsförmedlingen gör bedömningen att Sverige nu står inför den största utmaningen på arbetsmarknaden sedan 90-talskrisen. Den rekordhöga ungdomsarbetslösheten för väntas tiga snabbt. De som har särskilda svårigheter att komma ut på arbetsmarknaden och få ett jobb utgör redan idag 60 % av de arbetslösa och Arbetsförmedlingen räknar med att antalet kommer att öka kraftigt. Det hårt kritiserade Fas 3, som allt mer fått karaktären av ändstation på arbetsmarknaden, kommer att öka kraftigt.

Sveriges ekonomi står stark och det finns utrymme för stimulanser för att motverka arbetslösheten. Det krävs nu nya initiativ för att möta den vikande konjunkturen och rusta människor med kunskap och kompetens. Vägen till jobb och konkurrenskraft går via investeringar i den kunskapsbaserade ekonomin, inte genom fortsatta slentrianmässiga skattesänkningar.

Äntligen en politisk debatt! Jag vill höra företrädare för S lyfta fram begreppen frihet-solidaritet-jämlikhet som fortfarande är aktuella. Idag breder egoismen ut sig allt mer i Sverige. Folk lyfter inte ens på ögonbrynen åt utförsäkringar av sjuka och utnyttjande av arbetslösa genom FAS 3.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna, Håkan Juholt

onsdag 25 januari 2012

Hög tid att sparka ut LO från S

Bra förslag! Något jag har tyckt länge. Det går inte fatta bra beslut när en intresseorganisation sitter med i VU. Man måste nästan vara fackligt aktiv eller LO-medlem för att få ett uppdrag inom partiet. Det är viktigt att skilja mellan partiet och särintressen, men man kan ändå ha en solidarisk och arbetarvänlig politik.

På den tiden jag var politiskt aktiv inom S ( ända upp på regional nivå) fick jag många gånger höra hur viktigt det var att komma från LO eller ha arbetarbakgrund.  Jag kommer själv från arbetarbakgrund men har aldrig mött så mycket fördomar som de som LO-folket hade mot akademiker.

Den som var fackligt aktiv hade en gräddfil inom partiet. Så är det tydligen fortfarande. Nu väljs t om facliga ledare till partiordförande!Detta var en anledning till att jag slutade vara politiskt aktiv. Tyckte att det var för mycket ja- sägare, betonghäckar  och för många som sutttit för länge på sina poster. Själv är jag akademiker och tyckte inte att mina kunskaper togs till vara eller uppskattades. S skulle inte ha kommit så långt som de gjort om det inte funnits akademiker inom partiet.

Det är därför hög tid att göra slag i saken och ta ut skilsmässa från LO.;Man kan ha ett samarbete,men att vara så insnärjd som S är i LO kan aldrig vara sunt. Förstå mig rätt, jag tycker att facket är viktigt och oroas över att allt fler väljer att inte ansluta sig facligt. Kanske en varningsklocka? Tyvärr är de riktiga bromsklossar inom S.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna, Håkan Juholt

onsdag 18 januari 2012

Medias mobbbing av Juholt har passerat anständighetens gräns

Jinge skriver: "landets tidningsläsare och TV-tittare bör fråga sig om det är journalisternas jobb att till- och avsätta partiledare, och jag tror att det är det som kommer att ske i slutänden. Igår nämnde jag de pressetiska reglerna, men det är tydligt att journalister anser sig stå över sådana regler. Inte generellt men ser man på politiska reportrar och många nyhetsjournalister så är det tydligt. Ingen ska berätta för dem vad som är god pressetik, inte nu, inte här och inte heller i framtiden.......Det är ju knappast någon större idé att bry sig om den politiska utvecklingen i landet eftersom det ändå är journalister som bestämmer vad folk ska få tycka"

Precis vad jag känner nu! Det är åt helvete, rent ut sagt, att media ska bestämma vad folk ska tycka och vem de ska rösta på. Sverige liknar alltmer Berluskonis Italien, där media var styrda av hans bolag. Jag visste att media var mäktiga och skrupelfria, men att de mobbar ut en politiker för att sälja lösnummer eller ännu värre för att stödja Alliansen. Det är ännu värre!Ska man kalla det för Berluskoni-media! Maria Abrahamsson (M) kallar ju SvT för Putin-Tv.

Uppenbart är att S har stora problem och inte kan enas om i vilken riktining på ska gå.Partiet slits sönder av en facklig vänsterinriktad och en mer högerinriktad falang. Samarbetet med LO är numera mer en belastning än hjälp.Det är alltid bättre att stå fri,annars blir man uppbunden av lojaliteter.

Bloggar: , Göteborg, debatt, , , Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna, Håkan Juholt

Lärarlegitimering urholkas

Det senaste i Regeringens åtgärder, som är minst sagt uppseendeväckande, är att bemanningsföretaget Proffice beslutar om lärarlegitimationerna! Det innebär i praktiken att Skolverket lämnar över sin myndighetsutövning (!)till ett privat företag. Det är naturligtvis inte lagligt, men Skolverket har gått runt detta genom att teckna avtal med varje enskild anställd på Proffice. Genom avtalen är det personal på bemanningsföretaget som i stort sett beslutar om de kommande lärarlegitimationerna.

180 000 lärare ska legitimeras eftersom Alliansregeringens skolreform om lärarlegitimation träder i kraft 1 juli. Då behövs en legitimation för att kunna byta arbete eller tillsvidareanställas. Tydligen har Regeringen upptäckt de praktiska svårigheterna med att verkställa detta beslut som, liksom andra borgerliga beslut, inte verkar vara så väl genomtänkt.

Vilket yrke står sedan i tur att devalveras? Sjuksköterskor? psykologer?

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna

tisdag 17 januari 2012

Maria Abrahamsson i det blå

Maria Abrahamsson, moderat riksdagskvinna ägnar sin dyrbara tid åt att smutskasta Håkan Juholt och SVT. Hon borde verkligen ha mer ansvarsfulla uppgifter att arbeta med.

Maria gör som borgerliga journalister och väljer ut ett avsnitt ur Fråga doktorn som hon sedan förvanskar och förstorar betydelsen av. Sånt är jag innerligt trött på! Maria kunde t ex istället ha tagit upp att Juholt sa att han vill ge människor hopp. Många känner hopplöshet pga att de är utförsäkrade eller arbetslösa. Eller att Alliansen har sålt ut vår välfärd. Men det hade väl inte haft samma effekt förstås.

Maria A. kallar SVT för "Putin-Tv". Men tydligen duger det att sitta i Tv-soffan hos SVT som medverkande i olika "paneler" i deras utmärkta morgonprogram.

Maria Abrahmsson tycker tydligen att kommmersiella kanaler är bättre. Men jag gillar inte att bli avbruten av reklam varje kvart! Tv-programmen blir mycket längre pga reklamen och utbudet mycket sämre. Vi blir hjärntvättade och dokusåpor och tv-serier blir väldigt enformigt i längden. Nej,tacka vet jag SvT! Ingen reklam som avbryter, bra debattprogram, dokumentärer, familjeprogram och undersökande journalistik i olika ämnen. Bra program i SvT är t ex Gomorron Sverige, Gokväll, musikprogram som PSL och Hårdrockens historia, Agenda och SVT-Forum där man kan följa seminarier och debatter. Allt reklamfritt! Nackdelen är förstås att man ibland tvingas höra på såna som Maria Abrahamsson.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna, Håkan Juholt

Dikt till Håkan Juholt

Hittat på Facebook, i gruppen Håkan Juholts Fanclub:

"Jag är ingen Moderat,
för jag är ju Demokrat.
Håkan Juholt vi besjunger uti toner.
För oss han är vår man,
han är så stark och S-ann.
Om man inte har för stora pretentioner.

I fråga doktorn jag såg dig,
du är mannen för S och mig.
Håkan Juholt vi besjunger uti toner.
Vi är beroende av varandra,
står så klart för osS alla andra.
Om vi inte har för stora pretentioner.

Tillbaka vi tar det nu,
den som gör det, det är du.
Håkan Juholt vi besjunger uti toner.
Vi står bakom dig i allt,
för vårt Sverige har blivit kallt.
Om vi inte har för stora pretentioner.

Upp till kamp... ihop med dig,
det är en ära för oss och mig.
Håkan Juholt vi besjunger uti toner.
Du är Partiledaren för osS alla
och vi kommer när du så kalla.
Om vi inte har för stora pretentioner.

Detta har jag tillängnat vår strålande fine Partiledare vi har i Socialdemokraterna han är bara bäst. Vår Håkan Juholt."

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,moderaterna, Håkan Juholt

måndag 16 januari 2012

Friskola till salu på Blocket

Ett kryphål i lagen gör det möjligt för den som vill starta en friskola att undvika Skolinspektionens granskning, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Tillståndet som låg ute till försäljning på annonssajten Blocket gäller möjligheten att starta en grundskola i Malmö med plats för 180 elever. Skolans namn är redan bestämt i tillståndet, men köparen får välja lokaler och anställa lärare och annan skolpersonal. Tillståndet gäller från och med höstterminen i år.

”Om du vill slippa allt byråkratiskt krångel för att ambitiöst och seriöst starta en skola, så är detta ett fantastiskt tillfälle”, står det i annonsen som nu har tagits bort sajten.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen,

Inget muller hörs inom S

Lena Sandlin, ledare i VF: "Kanske är det just det här som är det största problemet. Ett fåtal tidigare S-toppar sympatiserar inte med det spelsystem som Juholt kommit överens om tillsammans med spelarna ute i partidistrikten. De vill ha en annan spelidé, och de vill ta över tränarens uppdrag för att få denna förändring till stånd. De använder media för att få sin vilja igenom, partiet har ju ställt sig på Juholts sida.

Men räkna inte ut Håkan Juholt och Socialdemokratin än. Se bara på Småkronornas insats i junior-VM som avgörs just nu. Efter ett tungt underläge mot Ryssland med 3–0 inför sista perioden lyckades småkronorna vända och vinna matchen med 3–4. De trodde på spelidén och de jobbade tillsammans för en gemensam seger."

Läs också Nu räcker det med utspel mot Juholt anser flera framstående socialdemokrater

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen, borgerlig media, media,propaganda,

Många underskrifter i upprop mot Juholts kritiker

Socialdemokratiska gräsrötter tar nu strid mot höga partiföreträdare, som smutskastar partiledaren Håkan Juholt. I ett upprop på internet kräver de ett slut på vad de kallar ett krypskytte mot partiledaren.

"– Nu får det vara nog med krypskyttet mot Juholt, säger Pia-Lena Andersson, socialdemokrat i Borlänge.

Hon är en av de 26 socialdemokrater i Dalarna som hittills skrivit under uppropet. Totalet fanns det på tisdagskvällen drygt 500 namn på uppropet.

"– Problemet är att politiken inte kommer ut. Allt fokuseras kring Juholt som person."

Sedan skandalen om Håkan Juholts hyresersättningar briserade i oktober har opinionssiffrorna pekat nedåt för socialdemokraterna. I spåren av det har kända profiler i partiet, som till exempel Thomas Östros och Ylva Johansson, kopplat opinionsläget till partiledaren i olika uttlanden. Det är sådana utalanden som gräsrötterna i uppropet vänder sig emot."

Själv är jag så innerligt trött på dessa skriverier och maktkampen inom S. Jag är mer intresserad av den politik de tänker föra än vem som sa vad!Juholt är tydligen ett väldigt stort hot mot Alliansen, annars skulle de ju inte lägga ner så mycket tid på att skriva skit om honom.

Bloggar: , Göteborg, debatt, ,, Intressant, demokrati, socialdemokraterna, Alliansen, Regeringen, borgerlig media, media,propaganda,